Tuesday, June 05, 2007

5 juni 2007

Gisterenmiddag bracht een fractiemedewerkster van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie een beetje naar voren dat het maar een beetje vreemd was en is dat er middels de landelijke PvdAdigitale snelweg http://www.pvda.nl/renderer.do/menuId/200001362//re
alItemId/220177302/, in tegenstelling tot een uitgebreid verslag aangaande inzicht in de scherven opgeveegd, te lezen is dat-- Partijbestuur pag 1/2 1 juni 2007 Reactie Partijbestuur commissie-Vreeman Reactie op hoofdlijnen van (interim)partijbestuur PvdA op rapport commissie-Vreeman De scherven opgeveegd 1 juni 2007 I. Het partijbestuur van de PvdA vindt het rapport van de commissie-Vreeman een welkome bijdrage aan het proces van revitalisering van de PvdA na de verkiezingsnederlaag van 22 november 2006.Het partijbestuur heeft grote waardering voor de inzet van de leden van de commissie en is daar zeer erkentelijk voor. II. Het partijbestuur omarmt de tien globale ‘opdrachten’ in het rapport, die de commissie als lessen trekt uit het recente verleden. De meest daarvan behoeven nader uitwerking en discussie, waarmee zo spoedig mogelijk moet worden begonnen.
a. Het sociaal-democratisch profiel van de PvdA kan ook naar oordeel van het partijbestuur worden bevorderd door een krachtige koppeling tussen beginselen en beleid. De sociaaldemocratische idealen dienen met passie en gedrevenheid te worden uitgedragen door een partij, die haar leden koestert en haar kiezers serieus neemt.
b. Ondanks de recente verkiezingnederlagen is de PvdA daar volgens het partijbestuur zeker toe in staat, omdat zij een traditie heeft van “Sterk en Sociaal”, omdat zij vele betrokken leden heeft, omdat zij op veel plaatsen bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt en vooral omdat haar idealen van emancipatie en sociale rechtvaardigheid niets aan actualiteit hebben ingeboet. Maar de PvdA zal daar hard aan moeten werken, op alle niveaus. Niets komt vanzelf; succes is niet gegarandeerd. Met de aanbevelingen van de commissie- Vreeman kan de partij weer een aantal stappen vooruit zetten.
III. Het rapport van de commissie is zeer kritisch over de campagne voor de verkiezingen van november 2006. Het partijbestuur is het met de commissie eens dat het een mislukte campagne was. De commissie geeft daarvoor vele redenen en trekt daar weer lessen uit voor de toekomst. Die lessen zal de partij ter harte nemen. Het interim-bestuur zal daar een begin mee maken. De aanbevelingen in het rapport zullen ook meewegen bij de voordracht voor een nieuw partijbestuur.
IV. In het rapport van de commissie-Vreeman wordt gesteld dat de geconstateerde malaise in de PvdA niet simpelweg te herleiden is tot een leiderschapscrisis en wordt de hoop uitgesproken dat het voortijdig aftreden van de partijvoorzitter en daarna van het hele partijbestuur het dieptepunt is geweest. Het interim-partijbestuur is het daar van harte mee eens. We moeten ons niet in de put laten praten. Er zijn de afgelopen jaren ook belangrijke stappen in de goede richting gezet en prachtige verkiezingsresultaten behaald. De deelname van de PvdA in besturen op vele niveau’s geeft goede kansen om idealen om te zetten in praktische maatregelen die voor veel mensen een verschil kunnen maken. Het partijbestuur is daarom ook blij dat het partijcongres heeft ingestemd met de deelname van het PvdA-smaldeel onder leiding van Wouter Bos in het huidige kabinet. De uitslag van 22 november heeft echter duidelijk gemaakt dat verbeteringen nodig zijn. Daar moet veel energie in worden gestoken. Maar het kan, want er zijn genoeg mensen die de sociaal-democratische idealen zijn toegedaan en daar op allerlei manieren hun bijdrage aan willen leveren. Dat clubgevoel moet weer voluit worden gevoeld in de PvdA.--