Wednesday, September 13, 2006

13 september 2006

Gisterenavond bij een donkere avondlijke havenkadelijke ontmoeting bracht Haags GroenLinksgementeraadslid Heleen Weening naar voren dat in de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfracie de onderlinge verhoudingen een beetje naar een dieptepunt beginnen te geraken vanwege de overvloedige digitale participatie van een enkeling binnen de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie waarbij er een groot contrast aan het ontstaan is tussen de twee non digitale vrouwelijke Haagse GroenLinksgemeenteraadsleden en de overvloedige digitale participatie van een enkel Haags GroenLinksgemeenteraadslid.

Dat de onderlinge verhoudingen een beetje naar een dieptepunt beginnen te geraken komt doordat een enkel, digitaal actief, HaagseGroenLinksgemeenteraadslid te pas en te onpas tegen zijn fractiegenoten naar voren begint te brengen wat hij allemaal wel en niet op de digitale snelweg tegenkomt waarbij de twee overige vrouwelijke Haagse GroenLinksgemeenteraadsleden daar geen enkele belangstelling voor hebben en maar steeds het gewauwel over dingen van de digitale bevindingen moeten aanhoren waarbij zij al lang in de gaten hebben dat het digitale gewauwel van het Haags GroenLinksgemeenteraadslid er een beetje is om een gebrek aan kennis aangaande gementeraadsdingen weg te maskeren waarbij Heleen Weening zoals zij gisterenavond in de havenlijke duisternis naar voren bracht een beetje van mening dat zij misschien nog niet veel inhoudelijkheid heeft maar dat de inhoudelijkheid van haar digitale fractiegenoot helemaal ver te zoeken is daar zijn enige inhoudelijkheid eigenlijk een beetje zijn digitale inhoud is waarover Haags CDAgementeraadsbeleidsmedewerker David Keulen eens naar voren bracht dat het een beetje erop lijkt alsof de arme jongen van de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie aan een digitaal infuus ligt.

Naast de inhoudelijke ontevredenheid was gisterenavond Haags GroenLinksgemeenteraadslid Heleen Weening wel tevreden dat zij verder aan architectonische netwerking kon gaan werken waarbij zij verder gaat kijken naar een binnenstedelijke visie vanuit voetgangersperspectief.

Gisterenavond kwam bij de kustelijke havenlijke bijeenkomst die er in om en bij de Haagse HaagseStaqdspartijgemeenteraadsfractie was ook naar voren dat in de Haagse ChristenUnie/SGPgemeenteraadsfractie de nummer drie op de kandidatenlijst zeer tevreden was en is dat hij gemeenteraadsfractievertegenwoordiger is geworden in plaats van Evert de Niet, de nummer twee van de kandidatenlijst stond, waarbij hij naar voren bracht dat het hem ook was en is opgevallen dat Wim Pijl als fractievoorzitter van de Haagse ChristenUnie/SGPgemeenteraadsfractie meer afstand van Evert de Niet aan het nemen is terwijl hij hem toch enige tijd geleden zo hartelijk had verwelkomd toen hij een overstap maakte van de Haagse PolitiekePartijScheveningengemeenteraadsfractie naar de Haagse ChristenUnie/SGPgemeenteraadsfractie.

Vandaag viel te vernemen dat vanochtend bij een gemeenteraadscommissievergadering Haags GroenLinksgemeenteraadslid Heleen Weening er weinig van bakte want het schijnt zich te hebben voorgedaan dat hoewel er bij een onderwerp geen tweede termijn was zij toch een vraag probeerde te stellen maar zich gewoon zeer gedwee zich liet afhameren door Haags VVDgemeenteraadscommissievoorzitter Rob v.d Laar zodat deze aan Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie, als kleine coalitiepartner van de Haagse VVDgemeenteraadsfractie, duidelijk kon maken dat men maar een kleine coalitiepartner is die pas mag spreken wanneer dat van Haagse VVDgemeenteraadsfractie mag.

Naar men zegt is een beetje de verwachting dat bij een volgende fractievergadering in de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie gaat spreken over dat men de bejegening van Haags VVDgemeenteraadscommissievoorzitter Rob v.d. Laar maar niks aan het vinden is maar dat men er maar einig tegen gaat doen om zodoende in coalitie met de Haagse VVDgemeenteraadsfractie te kunnen blijven.

In om en bij de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie is men al een tijdje aan het naar voren brengen dat men aan het constateren is dat men zich erg door de Haagse VVDgemeenteraadscommissievoorzitter Rob v.d. Laar laat piepelen.

Naar men zegt is Haags PvdAwethouder Henk Kool zeer tevreden dat zijn profiel in een recentelijk publicatie goed naar voren is gekomen daar er te lezen is dat>>>>>>

Van een ondernemer wordt wel gezegd dat het een echte ‘selfmade man’ is, maar voor de nieuwe wethouder van Sociale Zaken en Economie geldt dat zeker.

Henk Kool begon zijn carrière achter de persen van de Staatsdrukkerij.

Enkele vrienden zagen meer in de leerling boekdrukker, die inmiddels actief was voor de Jongeren Actiegroep Schilderswijk, een club waarvan ook Adri Duivesteijn, de latere wethouder Stadsvernieuwing, deel uitmaakte.
Kool werd toegelaten tot de Sociale Academie, tweede-kans-onderwijs bij uitstek van de jaren zeventig.

Hij slaagde en kon na een aanvullende cursus aan de slag in de journalistiek (Stad Radio, NRC, Radio West). Na lang dubben stapte hij over naar de politiek. Zijn Schilderwijkse wortels bepalen zijn politieke voorkeur: de PvdA. Kool had een eigen adviesbureau en weet dus uit de praktijk wat het ondernemerschap inhoudt.

De wethouder heeft een goed politiek gevoel. Hij is creatief, slim en handig, al noemen mensen die hem minder gunstig gezind zijn een opportunist. In 1999 schreef Kool dat hij graag een PvdA-wethouder op EZ zou zien. Zeven jaar later mag hij het zelf gaan doen in combinatie met Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zijn mensen Het is even wennen, maar de nieuwe Haagse wethouder heeft het in eerste instantie niet over ruimte voor bedrijven en bereikbaarheid, maar over ‘zijn’ mensen in de kaartenbakken van de diverse instanties die weer aan de slag moeten. Het is duidelijk dat een PvdA-wethouder die Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economische Zaken combineert, een nieuwe invulling aan de portefeuille geeft.

Kool is helder. Hij wil het Haagse midden- en kleinbedrijf ‘gebruiken’ om meer banen te creëren voor die mensen die minder makkelijk aan de slag kunnen. “Het gaat erom dat de uitkeringsbakken leeg raken. Zelf kan ik die banen niet maken, daar heb ik de ondernemers bij nodig.” Daarbij is hij van plan flink de bezem door de eigen dienst te halen. Weet je hoeveel soorten banen er zijn? Wiw-banen, idee-banen, opstapbanen, ooievaars-banen, terugkeerbanen. Dan heb ik het nog niet over de mensen die bij het CWI staan ingeschreven. De bedrijven krijgen van al die organisaties een accountmanager op de stoep. Veel te verwarrend. Ik wil twee soorten banen: één voor de mensen die nog aan de slag kunnen en één voor mensen die niet meer aan de bak komen, hoe ze hun best ook doen. Natuurlijk zal intern niet iedereen even enthousiast zijn. Bij Sociale Zaken is altijd aanbodgestuurd gewerkt, dat moet vraaggestuurd worden. Daar zal de organisatie aan moeten wennen.”

Kool wil daarom een soort superuitzendbureau maken van al die gemeentelijke organisaties. “Al zeg ik er direct bij dat dit kan stranden op Europese regelgeving. Weet je, een ondernemer wil gewoon een klus klaren. Die heeft daar mensen voor nodig. Ik zeg tegen die ondernemer: geeft u mij die klus maar, dan zorg ik dat het gebeurt. Met mijn mensen. Hij mag kiezen tussen mijn mensen of mijn mensen.” Kool lacht. “Oneerlijke concurrentie met andere bedrijven? Nee, dat geloof ik niet. “

De wethouder vindt niet dat hij de ondernemers in de binnenstad in de steek laat als het Verkeerscirculatieplan (VCP) wordt uitgevoerd.

Dit plan deelt de binnenstad op in drie sectoren, die voor auto’s alleen met elkaar zijn verbonden via de CentrumRing. Het plan wil het doorgaande verkeer uit de binnenstad weren. Veel ondernemers zijn bang voor hun bereikbaarheid.

Kool: “Het VCP wordt uitgevoerd. Punt. Aan de hand van de resultaten van de Economische Effect rapportage gaan we praten met de ondernemers over de uiteindelijke uitvoering. ”

Fantastisch Kool vindt het wethouderschap een fantastische baan: “Omdat ik wethouder ben van een grote stad, doe ik dingen op lokaal, landelijk en Europees niveau. Daardoor heb ik het gevoel echt iets te kunnen betekenen. Al moet je dat ook weer niet overdrijven. Als er twee dingen zijn die de komende vier jaar wezenlijk veranderen, dan is dat al heel wat. Mijn doel is helder. De weg ernaar toe ook.” <<<<<

Aanstaande zaterdag en zondag zijn er in de stad diverse kadelijke activiteiten.