Tuesday, December 26, 2006

26 december 2006

Vorige week maandag was er Leidse binnenstedelijke bijeenkomst
aangaande aanstaande lokale provinciale verkiezingsmogelijkheden waarbij voormalig havenstedelijke stadspartijgemeenteraadsfractievoorzitter Manuel Kneepkens naar voren bracht dat in relatie tot armekantsolidariteit de toenmalige solidair drie en negentig van Jaap v.d.Scheur iets van echte solidariteit was en dat het heel goed was dat het toenmalige solidair drie en negentig in de havenstedelijke gemeenteraad aanwezig was.

Gisterenmiddag bij een druk bezochte binnenstedelijke gelegenheid kwam een beetje naar voren dat in om en bij de Haagse HaagseStadspartijgemeenteraadsfractie er veel armekantbezigheden zijn waarin en waarbij de fractievertegenwoordigster van de Haagse HaagseStadspartijgemeenteraadsfractie actief in is zoals bijvoorbeeld een maandelijkse lokale rondgang.

Naar in om en bij de Haagse HaagseStadspartijgemeenteraadsfractie valt vernemen is men zeer tevreden dat recentelijk een lokaal RTVWest sterverslaggever een papieren en digitaal verslag heeft geschreven waarin is te lezen dat>>Stil protest moet politici irriteren Pas als armoede weg is, wordt het Plein stil Op de landelijke Diaconale Dag, 18 november, is in Utrecht een groot onderzoek van de kerken naar de armoede in Nederland gepresenteerd. Alle diaconieën hebben daaraan meegewerkt. Het onderzoek geeft een beeld van wat de kerk onderneemt om de ergste nood onder mensen zonder geld te lenigen. Het overzicht is een vervolg op de studie van vorig jaar die toen veel indruk maakte.
Weggeefwinkel
Veelal gaat het om initiatieven die rechtstreeks uit het bijbelse woord lijken voort te vloeien: het geven van het dagelijkse brood. Een groot aantal Haagse kerken biedt bijvoorbeeld complete maaltijden aan voor drieëneenhalve euro. Maar ook op de schuldhulpverlening van de kerken wordt steeds vaker een beroep gedaan. Niet meer weg te denken is de weggeefwinkel op het Jonckbloetplein (Laakkwartier) waar wekelijks lange rijen staan. De winkel waarin vrijwilligers van kerkelijk bureau Stek meehelpen is nu op zoek naar speelgoed voor de komende Sinterklaasdagen. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft alles over deze initiatieven kunnen nalezen in het onderzoek. Ongetwijfeld is er heftig gediscussieerd over de problemen van mensen die al jaren op een minimum zitten. Veel kandidaat-Kamerleden van grote partijen deden mee aan het debat over de armoede. Zo stond dit toch enigszins ondergeschoven probleem vlak voor de verkiezingen bovenaan op de agenda.
Dwaze moeders
De politici zullen ook na 22 november niet meer om de kloof tussen rijk en arm heen kunnen. Elke derde dinsdag van de maand lopen zeker twintig vrouwen en een aantal mannelijke sympathisanten in een stille optocht over het Plein en het Binnenhof. Bij de ingang van de Tweede Kamer vormen ze een zwijgende kring. De deelnemers dragen witte elementen in hun kleding: een hoofddoek, een band voor de mond of een wit kleed. Ze tonen een simpel protestbord: armoede Nederland uit. De mensen die meelopen weten er alles van. Zij maken dagelijks mee wat het betekent om weinig geld te hebben. Een van de actievoerders, Henk Baarsvan Stek, spreekt van een ‘Dwaze moeders-achtige actie’. ‘We gaan ermee door tot het probleem is opgelost. Het moet een irritant verschijnsel worden, zodat de politici denken: staan ze daar nu alweer?’ De actie is inmiddels drie keer gehouden, ook op dinsdag 21 november, een dag voor de verkiezingen. Helpt het? Baars en de zijnen maken zich daarover geen illusies. ‘Wat wij willen is de politici met de neus op de feiten drukken, en dat kan alleen als je volhoudt.’ Pas op de dag dat de armoede verdwijnt wordt het echt stil op het Plein voor de Tweede Kamer. <<