Thursday, December 07, 2006

7 december 2006

Gisteren was een beetje waarneembaar dat al een tijdje waarneembaar is dat er in de Haagse VVDgemeenteraadsfractie toenemende ontevredenheid aan het ontstaan is aangaande dat er bij de Haagse VVDgemeenteraadsfractievoorzitter de afgelopen tijd niet veel meer in heeft gezeten dan een publicitaire vergadermeteraangelegenheid en een goedemanierennota.

Naar men zegt is men binnen de Haagse VVDgemeenteraadsfractie steeds meer gecharmeerd aan het geraken van de werkwijze van Haags VVDgemeenteraadslid en vice fractievoorzitter Ageeth v.d. Heuvel en heeft men in de Haagse VVDgemeenteraadsfractie een beetje de gedachte dat het in ontwikkeling beter kan gaan wanneer er in de Haagse VVDgemeenteraadsfractie een vrouwelijk fractievoorzitterschap kan ontstaan.

Gisterenmiddag een beetje in de buurt van de deur van de Haagse HaagseStadspartijgemeenteraadsfractie bracht Haags SPgemeenteraadslid Tijmen Colijn naar voren dat het de afgelopen weken om en bij de Haagse Spgemeenteraadsfractie uitstekend aan het gaan is daar er drie weken geleden ongeveer dertig nieuwe participatieaanmeldingen waren en twee weken geleden vijfendertig en deze week al zevenendertig waarbij hij ook een beetje direct en indirect naar voren bracht dat het in zulke omstandigheden eigenlijk wel een beetje goed was dat een oud Haags SPvoorzitter een overstap had gemaakt naar ha es pee bestuurlijkheden omdat het dan in om en bij de Haagse SPgemeenteraadsfractie wellicht mogelijk daardoor iets rustiger is geworden.

Naar men zegt is in de Haagse PolitiekePartijScheveningengemeenteraadsfractie de recentelijke fractievoorzitter beetje aan het denken om van de PolitiekePartijScheveningengemeenteraadsfractie een beetje een SocialistischePolitiekePartijScheveningengemeenteraadsfractie te maken waardoor er dan in kustelijke aangelegenheden een spps kan ontstaan.

In lokaal provinciaal opzicht is een oud waarnemend Haags GroenLinksgementeraadslid er naar men zegt uitstekend erin aan het slagen om tot een mogelijk lokaal provinciaal lijsttrekkerschap waarbij men aanstaande zaterdag tot lijsttrekkerschap gaat geraken waarbij in een advies middels>>http://www.groenlinkszuidholland
.nl/glzh_documents/advies 2007.rtf<< is te lezen dat>>> GroenLinks Verslag en advies van de kandidatencommissie Verkiezing Provinciale Staten Zuid-Holland 2007 Samenstelling kandidatencommissie: Robert Barendse Gerda Bosdriesz Jan Driessen Nel Sangers William van Treuren

De kandidatencommissie werd ingesteld op de ledenvergadering van 18 februari 2006. Naast bovengenoemde leden werd ook Corina Heuvelman in de commissie benoemd. Echter, voordat de feitelijke werkzaamheden van de commissie van start gingen, had zij zich teruggetrokken.

Als opdracht kreeg de commissie van de ledenvergadering mee de voorbereiding van de kandidatenlijst ter hand te nemen. De commissie werd geacht een werkplan en stappenplan ter verrichting van de activiteiten ter goedkeuring aan het bestuur voor te leggen. Er werd afgesproken dat de voorzitter van het bestuur en de voorzitter van de kandidatencommissie elkaar regelmatig en bij belangwekkende gebeurtenissen zouden informeren, hetgeen ook is gebeurd.

De kandidatencommissie heeft zich voorbereid op haar taak door in meerderheid deel te nemen aan de door de partij georganiseerde cursus voor kandidatencommissies.

In het ledenblad van april 2006 was een bijlage toegevoegd, waarop naast informatie over de Provinciale Staten ook de profielschetsen, informatie over de kandidaatstelling, de werkwijze van de commissie en het tijdpad waren opgenomen. Deze informatie is later op de website van GroenLinks in Zuid-Holland geplaatst
wwwgroenlinkszuidholland.nl.

Daar werd een verslag van een gesprek met de Statenfractie op 15 mei 2006 aan toegevoegd. Er zou voorts nog een informatiedag op park Cronesteyn in Leiden voor kandidaten worden georganiseerd. Deze informatieronde was organisatorisch in kannen en kruiken, maar werd afgelast vanwege gebrek aan belangstelling. Eén van de leden van de kandidatencommissie bezocht op verzoek de ledenvergadering in Gouda om informatie te geven.

De kandidatencommissie heeft ervoor gekozen om de gesprekken met kandidaten voor verkiesbare plaatsen en directe opvolgingsplaatsen zoveel mogelijk in de complete samenstelling te voeren. Bij kandidaten voor een lagere plaats kozen voor een gesprek met minstens twee leden van de commissie.

De kandidatencommissie besloot een gmail-adres aan te maken, waar uitgaande en inkomende post met betrekking tot kandidaten door alle leden van de kandidatencommissie gevolgd kon worden. De emailbox wordt om privacy redenen na het vaststellen van de lijst geleegd. Elke kandidaat kreeg per mail een bewilligingsformulier, een kopie van de afdrachtregeling en de integriteitscode toegestuurd. De kandidaten werd gevraagd het voorzien van een kopie van een identiteitsbewijs terug te sturen om het bestuur werk uit handen te nemen.

De kandidatencommissie stelde een kijkwijzer als screeningsinstrument op. Volgens deze kijkwijzer beoordeelde de commissie de kandidaten op de indicatoren: uitstraling & eerste indruk, vertegenwoordiger GroenLinks, politieke ervaring, politieke visie & feeling, deskundigheden, netwerk in de provincie, spreekvaardigheid, scherpzinnigheid, sociale vaardigheden, rol als teamlid, vermogen tot leiding geven, tijd & energie & inzet en ambitie & zelfkritiek.
Elke kandidaat werd schriftelijk en mondeling bevraagd naar kennis van de afdrachtregeling en gebeurtenissen uit het verleden die bij plaatsing op de kandidatenlijst de kandidaat en/of GroenLinks zouden kunnen schaden. Ook werd de vraag voorgelegd of een kandidaat beschikbaar zou zijn als Gedeputeerde.
Zoals in het ledenblad en de website werd opgetekend, werkte de kandidatencommissie vanuit competenties. De profielen van fractievoorzitter en Statenlid kwamen ondermeer tot stand na gesprekken met de huidige Statenfractie. De kandidatencommissie kwam tot het volgende beeld van de gewenste werkzaamheden en samenstelling van de Statenfractie:

Zich baserend op het verkiezingsprogramma en signalen uit de samenleving ontwikkelt de Statenfractie een visie op de provincie. Vanuit die visie plaatst de fractie eigen (nieuwe) onderwerpen op de politieke agenda. Tevens wordt vanuit die visie sturing gegeven aan het beleid van het College van Gedeputeerden en wordt het Collegebeleid vervolgens gecontroleerd op basis van actieve informatievergaring. De fractie bouwt een stevig netwerk op met (groepen) mensen en organisaties in de provincie. Uiteraard besteedt de fractie actief aandacht aan publieke verantwoording.

Algemeen geldt dat de fractie voor wat betreft samenstelling een goede verhouding laat zien van mannen, vrouwen, leeftijd en etnische achtergrond. In de samenstelling van de fractie dient ook, zo veel als mogelijk, een diversiteit aan maatschappelijke achtergronden te herkennen zijn.

De kandidatencommissie besloot te adviseren in blokken. De blokken zouden achtereenvolgens de volgende plaatsen op de kandidatenlijst beslaan: blok 1 plaats 1 (de lijsttrekker), blok 2 de plaatsen 2 t/m 6 (de verkiesbare plaatsen), blok 3 de plaatsen 7 t/m 10 (de opvolgers) en blok 4 de plaatsen 11 t/m 15 (de kandidaten voor de toekomst en de mogelijke ondersteuners van de fractie gezien hun deskundigheid). In een later stadium heeft de commissie besloten blok 2 te splitsen in een blok voor de plaatsen 2 en 3 (de zeker verkiesbare plaatsen) en een blok voor de plaatsen 4 t/m 6 (de misschien verkiesbare plaatsen of eerste opvolgers). De kandidatencommissie had op dat moment met alle kandidaten voor verkiesbare plaatsen gesproken. De commissie geeft met de splitsing van het blok aan dat de kandidaten voor de plaatsen 1 t/m 3 naar inzicht van de commissie ook de meest geschikte kandidaten voor de zeker verkiesbare plaatsen zijn.
Bij de blokken van verkiesbare kandidaten en eerste opvolgers heeft de kandidatencommissie omschrijvingen van competenties toegevoegd. Deze competenties zijn vanuit het advies met betrekking tot de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer omgebouwd naar de situatie van de Provinciale Staten. Wellicht kunnen de competentiebeschrijvingen van dienst zijn bij toekomstige functioneringsgesprekken.

Overigens heeft de kandidatencommissie haar advies in twee delen uitgebracht. Aanvankelijk werd een apart advies uitgebracht over de twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap in verband met het te houden referendum. In dit advies heeft de kandidatencommissie naar haar rol moeten zoeken. Een te geprononceerd advies droeg het risico in zich dat de op afstand kiezende leden teveel gestuurd zouden kunnen worden. Het tweede deel van het advies zou de rest van de kandidatenlijst betreffen. Het afgelasten van het referendum door het bestuur vanwege fouten in de stembiljetten betekende voor de kandidatencommissie dat er achteraf toch sprake is van één advies voor de plaatsen 1 tot en met 15. De kandidatencommissie heeft niets aan het advies met betrekking tot de twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap veranderd. De leden kenden de inhoud van dit advies immers.

Tijdens de gesprekken met de kandidaten voor de verkiesbare plaatsen koos de commissie voor de rolverdeling voorzitter, ondervragers en observant van het proces.

Door een aantal leden zijn Groenlinksers voorgedragen als potentiële kandidaten. Met deze kandidaten zijn een aantal gesprekken gevoerd.

De kandidatencommissie heeft getracht rekening te houden met spreiding van kandidaten over de provincie. Dat is bij beschouwing van de concept-kandidatenlijst aardig gelukt. Dat geldt helaas niet voor de verhouding mannen en vrouwen op de conceptlijst en ook niet bij de leeftijd van de kandidaten. Wel kon rekening worden gehouden met diversiteit op de kandidatenlijst.

Tijdens de aanmeldperiode van 22 april – 4 september 2006 hebben zich twee kandidaten aangemeld, die zich voordat een gesprek plaats kon vinden alweer terugtrokken, met zestien kandidaten werd gesproken, waarvan met twee kandidaten een tweede gesprek werd aangegaan. Met één kandidaat voor een onverkiesbare plaats vonden slechts telefoongesprekken plaats. Twee kandidaten met wie een gesprek is gevoerd, trokken zich terug.

Met het bestuur is afgesproken dat de adviezen voor de invulling van de eerste vijftien plaatsen worden aangereikt door de kandidatencommissie. Het bestuur vult de lijsten per kieskring aan.

De kandidatencommissie
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blok plaats 1 kandidatenlijst:

competenties
De lijsttrekker van GroenLinks weet op authentieke wijze het gedachtegoed en de ideeën van GroenLinks voor de kiezers te vertalen en vormt bij uitstek het gezicht van GroenLinks naar de buitenwereld. De lijsttrekker neemt initiatief, is zelfbewust en creatief en is in staat politiek strategisch inzicht te combineren met een heldere mediapresentatie. De lijsttrekker heeft het vermogen de fractie als team optimaal te leiden.


Naam: Oscar Dijkhoff (man, 32 jaar, Den Haag)

Advies: blok 1

Toelichting:
De kandidatencommissie vindt Oscar een deskundig en gedreven kandidaat. Wij vinden hem zeer geschikt als lijsttrekker voor GroenLinks. Oscar heeft zich in de korte tijd dat hij in de Statenfractie meedoet weten op te werpen als een serieus Statenlid en sinds kort fractievoorzitter, die graag het debat aangaat en de punten voor GroenLinks binnen wil halen. Oscar is in staat een betoog te houden, waarbij hij steeds zoekend is naar de juiste argumenten, op het gevaar af dat het te gedetailleerd wordt. Beschikbaar vanaf plaats 1.

De kandidaten stellen zich voor

Oscar Dijkhoff

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier GroenLinks vertegenwoordigd in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Dat gaat me uitstekend af. Inmiddels hebben mijn fractiegenoten mij ook het fractievoorzitterschap toevertrouwd. Door kritisch en serieus oppositie te voeren heb ik ook bij andere partijen vertrouwen opgebouwd. Zo werd ik afgelopen voorjaar benoemd tot voorzitter van een onderzoekscommissie die het fietsbeleid tegen het licht houdt.

GroenLinks is de enige partij die echt werk maakt van natuur en milieu. Dat spreekt mij enorm aan. Daar zet ik mij graag als lijsttrekker voor in. Ik kijk ernaar uit om ook in de komende jaren vanuit een duurzaam, sociaal en tolerant perspectief te knokken voor fietsers, wandelaars en OV-reizigers; voor jongeren en medewerkers in de jeugdzorg; voor dieren, planten en recreanten in het groen; en voor woonruimte, banen en goede voorzieningen voor jong, oud, autochtoon en allochtoon. De kennis, de ervaring en het netwerk dat ik de afgelopen jaren heb opgebouwd zet ik graag in om ook in de toekomst te knokken voor de idealen van GroenLinks. Hoewel ik politiek bedrijven erg leuk vind, zijn mijn idealen de echte motivatie om er mijn tijd en energie in te steken. De GroenLinksers die in 2003 in de Staten kwamen, willen niet meer verder. Ik neem nu graag de verantwoordelijkheid om te zorgen voor continuïteit in het GroenLinkse statenwerk. Wil je meer over me weten? Neem dan eens een kijkje op www.oscardijkhoff.nl.<<<<<