Monday, March 07, 2005

7 maart 2005

Een collegepartij heeft vandaag laten weten dat er steun is voor het onlangs ingediende initiatiefvoorstel in relatie tot het gegeven om voortaan de gemeente de verkiezingsposters te laten plakken omdat zij ook de verkiezingsborden beheren. In andere steden is het al het geval dat men de verkiezingsposters bij de gemeente kan brengen en dat deze ze dan op de borden plakken.

Een andere college partij heeft ook al laten weten dat ze een positieve grondhouding hebben naar het initiatiefvoorstel en een niet college partij heeft het advies gegeven om met deze steun alvast maar zegeningen te tellen.

Kortom wie weet is dit een initiatiefvoorstel welk op steun van een meerderheid van de raad kan rekenen.

Zoals te verwachten is vandaag een beetje het gesprek van de dag geweest de ontstane politieke situatie rondom de gekozen burgemeester en hoe gemeenteraden daar wel of niet mee om zijn omgegaan.

Deze week begint ook weer een week na een reces wat met zich meebrengt dat andere fracties zich weer in een opstartfase bevinden en dat men zich aan het oriƫnteren op wat geweest is en wat komen gaat. Dat is ondermeer twee commissievergaderingen, een raadsvergadering en een bezoek aan het gebied waar het college het aanstaande automobielmuseum wil hebben.

Bij de agendapunt van een commissievergadering gaat het over een brief van het Presidium inzake procedurevergaderingen waarin onder meer twee voorstellen zijn zoals het hanteren van spreektijden in de commissievergaderingen en training van alle commissievoorzitters.

Bij het Europees parlement kent men een digitale klok aan de muur waarop de spreektijden zijn te zien dit zodat een voorzitter niet zelf de tijd hoeft bij te houden.
Misschien gaat dat dan ook in de gemeenteraadzaal komen en komt er ook een lichtbak bij de voorzitter waarop hij of zij dan kan zien wie er het woord vragen want dat is veel makkelijker dan om zich heen kijken van wie heeft het woord gevraagd.

Een ander geagendeerd agendapunt bij een andere commissievergadering zal gaan over Digitaal Wonen Moerwijk, dit is iets waarover de wethouder geen prettige berichten heeft waarbij de vraag is de gemeenteraad er op gaat reageren met name de collegepartijen want eerder heeft er, nadat er dezerzijds vragen over waren gesteld, ook een toch bijzondere combi schriftelijke vragen over gesteld.

Deze combinatie bestond uit de VVD-D66-Socialistische Partij en Haagse Stadspartij.

Bij het constateren dat een college partij als de VVD,in schriftelijke vragen in de combinatie van D66-Socialistische Partij en Haagse Stadspartij,meegaat betekent politiek gezien voor de CDA wethouder dat hij bij behandeling in de commissie met name hoogstwaarschijnlijk van Groen Links grote kritiek kan verwachten omdat in het pact tussen de VVD en Groen Links de VVD dit aan Groen Links gaat overlaten om te kijken hoe ze het doen waardoor de VVD niet veel meer hoeft te doen dan te kijken hoe Groen Links het doet.

Morgen is het vrouwendag.