Monday, August 15, 2005

15 augustus 2005

Volgens verwachting heeft vandaag de Haagse CDAgemeenteraadsfractie, bij monde van Haags CDAgemeenteraadslid Jeanette Doll, naar buiten gebracht dat zij bij het commissiesecretariaat van de gemeenteraadscommissie Welzijn en Duurzaamheid, Leidschenveen-Ypenburg( WDLY) gaat laten weten dat zij en haar fractie geen voorstander zijn van agendering van het verzoek vanuit de Stationsbuurt om te komen tot agendering van een onderwerp vanuit de Stationsbuurt welk ook betrekking heeft op een onderdeel van de bestuurlijke portefeuille van wethouder Klijnsma aangaande de Schilderswijk en Zeeheldenkwartier.

Daarmee volgt Jeanette Doll, zoals te verwachten, de lijn van haar fractie coalitiegenoten VVD en PvdA waardoor dankzij de college meerderheid van VVD-PvdA en CDA in de Haagse gemeenteraadscommissie WDLY niet kan gaan worden gesproken over het agenderingsonderwerp waar het verzoek vanuit de Stationsbuurt over ging.

Mede dankzij de reactie snelheid van de CDAgemeenteraadsfractie, die vandaag als laatste reactie op het verzoek heeft gegeven, heeft men in de Stationsbuurt vanaf twintig juli tot vandaag kunnen wachten eer men antwoord kon krijgen of er een meerderheid voor of tegen bespreking van het verzoek was.

Door de meerderheid van VVD-PvdA en CDA is er geen meerderheid voor bespreking en komt het verzoek vanuit de Stationsbuurt niet op de agenda van de Haagse gemeenteraadscommissie Welzijn en Duurzaamheid, Ypenburg-Leidschenveen.

Onlangs bracht Haags VVDgemeenteraadslid Anne Mulder naar voren dat in de Tweede Kamer het bij agendering zo gaat dat wanneer er een deel is wat iets wil bespreken er de mogelijkheid toe is.

Hij is van mening dat het raar is dat in de Haagse gemeenteraad er zo aan toe gaat dat wanneer andere fracties dan de VVD PvdA of CDA iets willen bespreken dat dan de combinatie VVD, PvdA en CDA daar geen ruimte voor geeft.

Binnen de Haagse gemeenteraad is het al vaker voorgekomen dat de collegefracties bespreking van onderwerpen in commissie of gemeenteraadvergaderingen niet toestaan.

Bij Radio Discus bracht afgelopen zaterdag Haags GroenLinksgemeenteraadslid Niek Roozenburg, tijdens een muzikale pauze tussen het ronde tafelgesprek, naar voren dat aangaande het Wijnhavenkwartier het voor de Haagse gemeenteraadsfractie van GroenLinks een beetje moeilijk was en is om het woordvoerderschap over het Wjnhavenkwartier in de Haagse gemeenteraad over te dragen aan de fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij omdat zij de fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij weliswaar een goed gemeenteraadslid vinden maar in de discussie iets te stellig want bij een antwoord van de wethouder gaat hij daar teveel tegen in waardoor dan de wethouder kan melden dat de wethouder zit waar die zit en de fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij zit waar die zit.

Het is al enkele malen voorgekomen dat wethouder Norder deze argumentatie geeft om verder geen discussie te hebben want dan brengt hij naar voren dat hij wethouder is en steun van het college en de collegefracties heeft en dat er dan een situatie ontstaat van dat de wethouder spreekt vanuit een meerderheid van de gemeenteraad en dat de fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij spreekt vanuit een minderheid van de Haagse gemeenteraad.

Zo is het algemeen bekend dat bij het Wijnhavenkwartier de VVD, PvdA en CDA meerderheid van de Haagse gemeenteraad heel anders over de plannen denkt aangaande het Wjnhavenkwartier dan de rest van de Haagse gemeenteraad.

Ook bij het onderwerp Welzijn denkt de meerderheid van de VVD, PvdA en CDA in de Haagse gemeenteraad heel anders over PvdAwethouder Klijnsma dan de rest van de Haagse gemeenteraad want toen bij het onderwerp over Ondernemend Welzijn was er een motie van de Haagse gemeenteraadsfractie van Deezesenzestig die alle steun kreeg behalve van de VVD. PvdA en CDA. Door deze steun is wethouder Klijnsma toen, tot nu toe, wethouder kunnen blijven.

Bij de Haagse gemeenteraadsfractie van het CDA is ook Haagse CDAgemeenteraadslid Brigit Homan weer terug van vakantie, ook zij is in het franse geweest maar ze was eigenlijk van plan ergens anders naar toe te zijn geweest maar daar heeft ze maar vanaf gezien en is naar het franse aan de kust gegaan.

Op digitaal gebied is ook te merken dat de Haagse gemeenteraadsfractievoorzitter van de Haagse gemeenteraadsfractie van Deezesenzestig weer terug is na haar verblijf in Wenen.

Zij heeft van haar terugkeer gelijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op de digitale tomaat van Haags CDAgemeenteraadslid Ton Lutter want Ton Lutter had op een digitale manier naar voren gebracht dat zij als fractievoorzitter van de Haagse Deezesenzestiggemeenteraadsfractie haar zaken niet goed op een rijtje heeft.

Eerder had de Deezesentigopvolger van de oude fractievoorzitter, die hij wel als gemeenteraadslid in de Haagse gemeenteraad heeft opgevolgd maar niet als fractievoorzitter, middels zijn digitale snelweg laten weten dat de huidige Deezesenzestigfractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad haar zaken wel op orde heeft en niet Ton Lutter want die moet maar eens dingen beter nalezen.

Aanstaande woensdagavond is er in Rustenburg-Oostbroek een bespreking aangaande parkeerproblematiek waarbij naar voren is gekomen dat op die avond bij de werkbespreking onder meer de Haagse gemeenteraadsfracties van de VVD,CDA en de ChristenUnie/SGP aanwezig zullen zijn waarbij het opvallend is dat vanuit de Haagse CDAgemeenteraadsfractie door Haags CDAgemeenteraadslid Wil Vonk naar voren is gebracht dat ,zoals zij middels een digitale snelweg naar voren bracht, zij van mening is dat >> wanneer de meerderheid van de belanghebbenden geen betaald parkeren wil hebben, het er niet moet komen<<.

Binnen en buiten de wandelgangen van de Haagse gemeenteraad is men een beetje aan het afwachten of ze wat ze op een digitale manier naar buiten heeft gebracht ook kan vertalen naar een standpunt van haar fractie want Wil Vonk heeft wel vaker iets gezegd en binnen haar fractie anders gedaan waarbij het haar niet vreemd is om nadat ze iets naar buiten heeft gebracht voor haar fractie te kiezen en tegen een buurt.

Aangaande lucht en schone lucht is er tot en met het einde van de maand augustus een tentoonstelling te zien bij het centrum van milieu informatie aan de Paviljoensgracht waarbij ook kan worden gekeken naar hoe men een meting kan maken van luchtkwaliteit.

Vandaag was Henk Kool als fractievoorzitter van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie in de fractiekamer van de Haagse PvdA en bracht hij naar voren dat hij gedurende zijn vakantie op een meer had gevaren en ten aanzien van Pierre Heijnen bracht hij naar voren dat inderdaad Pierre Heijnen er minstens voor moet zorgen dat het landelijk hoofdkantoor van de PvdA vanuit de hoofdstad naar Den Haag kan komen.