Sunday, November 06, 2005

6 november 2005

Gisteren in de middag en de avond was er in de binnenstad in zesde editie een editie van een tegen verveling festival.

Afgelopen vrijdag kwam binnen de Haagse gemeenteraad naar voren dat de Haagse SPgemeenteraadsfractie zich in een situatie aan het bevinden is van het ene te moeten doen om het andere te kunnen laten.

De fractievertegenwoordigster van de Haagse SPgemeenteraadsfractie bracht afgelopen vrijdag naar voren dat de Haagse SPgemeenteraadsfractie van de met name collegefracties VVD, PvdA en CDA wel moet opereren zoals ze aan het opereren zijn ten aanzien van een fractievertegenwoordigster in plaats van een raadslid omdat wanneer het al een hele tijd afwezige Haags Spgemeenteraadslid weer gaat deelnemen aan een Haagse gemeenteraadsvergadering de Haagse SPgemeenteraadsfractie dan afstand moet nemen van de Haagse SPfractievertegenwoordigster omdat dan met name de collegefracties dan gaan roepen dat het lange tijd afwezige raadslid weer terug is waardoor de Haagse SPgemeenteraadsfractie dan geen fractievertegenwoordigster kan hebben.

Voor Haags PvdAgemeenteraadsfractievoorzitter Henk Kool valt te verwachten dat de komende week, in relatie tot de verwachting van het binnenkort wel naar buiten geraken van de volgorde voor Haagse PvdAgemeenteraadsleden, een mindere week zal worden ten aanzien van zijn eigen positie want daar zit niet veel beweging meer in.

Bij de vorige volgorde zat Henk Kool in een lage volgorde en was hij, samen met zijn fractiegenoten Baart en Schuller, pas later in de gemeenteraad omdat hij voorbij was gelopen door anderen binnen zijn fractie.

Toen hij later binnen zijn fractie kwam werd hij fractievoorzitter omdat daar ook de strategie op was gericht.

Te verwachten valt dat op basis van zijn fractievoorzitter wel een hoge plaats zal krijgen maar eigenlijk kan hij niets met die hoge plaats want daarna gaat het erom of hij in een positie geraakt van wethouder te kunnen worden maar daar is hij over in hevige concurrentie binnen zijn fractie.

Binnen zijn fractie is het algemeen bekend dat Henk Kool niet op basis van zijn capaciteiten wethouder kan worden maar op basis van andere ontwikkelingen.

Bij het niet kunnen wezen van aanstaand wethouder is voor Henk Kool een fractievoorzitterschap een poedelprijs en om dan een fractievoorzitterschap te gaan doen omdat het een poedelprijs is volgens geluiden in de wandelgangen van de Haagse gemeenteraad ook niet leuk voor Henk Kool.

Bij het niet aanvaarden van de poedelprijs door Henk Kool zegt men dat Haags PvdAgemeenteraadslid Marieke Bolle gelijk zin heeft in een fractievoorzitterschap omdat zij zich zelf wel ziet als wethouderskandidaat maar niet zo zwaar als bij Henk Kool en voor haar is er geen verlies net zoals bij Henk Kool bij het niet kunnen wezen van wethouder.

Voor Henk Kool is het niet kunnen wezen van wethouder verlies en is dan het fractievoorzitterschap een poedelprijs en bij Marieke Bolle is het kunnen zijn van wethouder een grote mogelijkheid en wanner zoiets niet kan dan is voor haar het fractievoorzitterschap altijd ook nog een grote mogelijkheid.

Bij en om de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie is er aanstaande zaterdag de mogelijkheid om te kunnen kijken naar hoe het gaat, wat men wil gaan doen en wie er daar lijsttrekker gaat worden waarbij eigenlijk steeds meer naar buiten aan het komen dat er altijd de mogelijkheid is dat de huidige fractievoorzitter misschien geen lijsttrekker gaat worden omdat het dan een ander is geworden.

Volgens velen binnen en buiten de Haagse gemeenteraad is in ieder geval de digitale presentatie van de drie van zijn in uitdaging zijnde tegenkandidaten veel en veel beter dan die van de fractievoorzitter van de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie waardoor ze eigenlijk op die basis al voorsprong hebben op de fractievoorzitter waarbij het dan eigenlijk jammer voor digitale ontwikkelingen is dat ondanks zijn niet digitaalheid de fractievoorzitter van de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie mogelijk toch een lijsttrekker gaat wezen.