Wednesday, August 17, 2005

17 augustus 2005

Bij de Haagse gemeenteraadsfractie van GroenLinks is er een beetje verbazing dat Niek Roozenburg afgelopen zaterdag bij Radio Discus veel naar voren heeft gebracht maar wellicht kwam dat omdat het gewoon gezellig was bij Radio Discus.

Per tweeëntwintig augustus aanstaande gaat onder meer bus vijfentwintig niet meer rijden naar het Centraal Station. Vanuit diverse bewonersgroepen en bewonersorganisaties in Escamp waaronder Bouwlust, Vrederust en Morgenstond hebben gemeenteraadsfracties informatie ontvangen dat veel bewoners uit Escamp niet meer rechtstreeks naar Centraal Station kunnen maar dan in het centrum van de stad moeten overstappen.

Afgelopen maandag bracht Henk Kool als fractievoorzitter van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie naar voren dat met de kennis dat Haags PvdAwethouder Pierre Heijnen, aangaande het lijsttrekkerschap ,niet een uitdager gaat zijn van PvdA wethouder Norder hijzelf dan eigenlijk geen uitdager van wethouder Norder hoeft te zijn want het enige waar het dan nog om draait is een vraag of het politieke aanvoerderschap bij de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie ligt of binnen het college.

Pierre Heijnen is in de wandelgangen gezien als de politiek aanvoerder, dit in tegenstelling tot Henk Kool zelf die van mening is dat de fractievoorzitter de politiek aanvoerder is want bij het duale ligt het volgens hem politiek aanvoerderschap eerder en meer bij de fractie dan bij het college.

In de praktijk ligt ook bij de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie, net als bij de Haagse gemeenteraadsfracties van de VVD en CDA, het politiek aanvoerderschap bij het college meer in de personen van Bruno Bruins en Wilbert Stolte dan bij VVD en CDA fractievoorzitters Sander Dekker en Adri Hartman.

Doordat Henk Kool niet meer voor het lijsttrekkerschap hoeft te gaan, omdat het dan er wellicht omgaat of het aanvoerderschap bij het college of fractie ligt, kan het gaan ontstaan dat wethouder Norder gewoon vanzelf naar het lijsttrekkerschap gaat.

Henk Kool bracht ook kort naar voren dat de vraag eigenlijk er een beetje omgaat of hij naar buiten gaat brengen zijn, in de wandelgangen algemeen welbekende, ambitie om wethouder te worden of dat hij naar buiten gaat brengen dat hij gewoon fractievoorzitter wil blijven.

Door het dualisme is het algemeen bekend wanneer Henk Kool naar buiten brengt dat hij wethouder wil worden hij net zoals bijvoorbeeld wethouder Norder zelf heeft meegemaakt gewoon van buiten worden gevraagd, zoals onlangs met VVD wethouder van Dijk en PvdAwethouder Norder is gegaan.

Aangaande digitale ontwikkelingen maakte Henk Kool melding dat er inderdaad bij hem geen digitale ontwikkelingen te melden waren en dat gedurende zijn recentelijk rondvaren op een meer er niet meer digitale ontwikkelingen waren bijgekomen.

Gisteren was Haags CDAgemeenteraadslid Ton Lutter in het Haagse Stadhuis aanwezig en maakte hij melding dat hij kennis had genomen van de digitale berichten van Haagse VVDgemeenteraadslid Anne Mulder en van eveneens digitale reacties vanuit de Haagse Deezesenzestiggemeenteraadsfractie en dat hij zijn reactie daarop wel in de Haagse gemeenteraad naar voren ging brengen.

Ook was gisteren was de fractievoorzitter van de Haagse gemeenteraadsfractie van het CDA terug van vakantie en was hij aanwezig in de fractiekamer van de Haagse CDAgemeenteraadsfractie. In de avond was hij ook aanwezig bij de bijeenkomst van de stadsdeelcommissie Loosduinen waar ook wethouder van Dijk aanwezig was. Bij zijn aanwezigheid in de fractiekamer van de Haagse CDAgemeenteraadsfractie bracht hij naar voren dat in relatie tot erfpacht hij de woordvoerder van zijn fractie is. Bij de Haagse gemeenteraadsfractie van de VVD is Thessa Oosterholt de woordvoerder en bij de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie is Marieke Bolle de woordvoerder over erfpacht. Volgende week woensdag gaat het voorstel van het college over erfpacht en dakopbouwen worden besproken waarbij dan de vraag is of de fracties van de Haagse gemeenteraadsfracties van de VVD,PvdA en CDA anders tegen het voorstel van het college aankijkt terwijl het college een VVD, PvdA en CDA college is.

Vanuit de Haagse gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie/SGP heeft Wim Pijl als fractievoorzitter laten weten vanavond aanwezig te zijn bij de werkbespreking van de Haagse Stadsdeelcommissie Escamp in Rustenburg-Oostbroek.