Saturday, September 17, 2005

17 september 2005

Zoals te verwachten was is de fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij in de Haagse gemeenteraad naar buiten gekomen met berichtgeving dat hij zich eigenlijk ook mede wil inspannen om in Den Haag een nieuwe krant van Den Haag van de grond te proberen te krijgen.

Hij sluit daarbij aan met vele geluiden die op diverse plekken in de stad aan het ontstaan zijn waarbij dan wellicht de kunst is om de geluiden van een tafel te voorzien zodat de diverse geluiden en ideeën bij elkaar kunnen komen.

Afgelopen donderdagavond was het eens een keer niet op de derde maar op de vierde etage dat een Haagse gemeenteraadsfractie gesprekken aan het voeren was met kandidaten, in dit geval betrof het GroenLinks maar ook ander landelijke filialen van politiek partijen voeren hun gesprekken met kandidaten in de buurt van de fractiekamers.

Zo hebben er op de derde etage van het stadhuis al ondermeer de Haagse gemeenteraadsfracties van VVD, PvdA en CDA gesprekken met kandidaten van een mogelijkheid voorzien waarbij het een vraag is hoe duaal het is dat deze gesprekken op de derde of vierde etages in de buurt van diverse landelijke fracties aan het plaatsvinden zijn en of het niet beter en anders overkomt om deze gesprekken buiten het stadhuis te laten plaatsvinden.

In het verleden deed de Haagse gemeenteraadsfractie van Deezesenzestig deze gesprekken ook in hun fractiekamer maar daar is men wellicht onder de invloed van Haags VVDwethouder Pieter van Woensel van plan om de gesprekken juist in een sfeer van buiten het Haagse stadhuis te laten plaatsvinden.

Dat het wellicht gaat plaatsvinden onder invloed van Haags VVDwethouder van Woensel komt omdat zijn vrouw de afdelingsvoorzitter van de Haagse Deezesenzestig is en er daardoor kan er naar men zegt een grote Haagse VVDinvloed zijn maar het kan ook zijn dat er een grote Haagse Deezesenzestiginvloed op de Haagse VVD is.

Mocht onverhoeds de Haagse VVD gaan fuseren met de Haagse Deezesenzestig, of andersom, dan kan men gaan onderzoeken onder welke invloeden zoiets tot stand is gekomen.

Gelukkig zat men bij de GroenLinksgemeenteraadsfractie op de vierde etage in een soort aquariumbak waardoor het door het glas heen te zien was hoe het gesprek aan het verlopen was waarbij aan de lichaamstaal een beetje te zien was dat de commissieleden van de kandidaten zoiets hadden van vooruit dan maar dat ze in gesprek waren.

Het is niet te verwachten dat kandidaten zelf gaan vragen hoe het komt dat de gesprekken met hun in het Haagse stadhuis plaatsvinden want dan kan het misschien gaan plaatsvinden dat het voor de kandidaat gelijk over en uit is want op deze vragen zit men van een kandidaat niet te wachten.

In de Haagse gemeenteraad is nog steeds veel beweging aan de gang aangaande de initiatiefvoorstellen over de erfpacht en de plotselinge rol van het CDA in de Haagse gemeenteraad want in de motie die de CDA samen met de Haagse gemeenteraadsfracties van de VVD en PvdA heeft gemaakt speelt de CDA een bijrol omdat zij door de VVD en PvdA zijn gevraagd om aan de motie van de VVD, PvdA en CDA mede gestalte geven.

Dit is onder meer merkbaar aan hoe de motie is geschreven want het is te zien dat deze motie door de VVD is geschreven omdat ze daarin de vrije hand van de PvdAgemeenteraadsfractie hadden en nadat de tekst vanuit de VVD tot stand was gekomen heeft men de tekst aan de CDAgemeenteraadsfractie laten zien.

Vanuit de Haagse CDAgemeenteraadsfractie heeft Adri Hartman als fractievoorzitter laten weten dat andere fracties wel de motie van VVD, PvdA en CDA mogen ondersteunen maar niet mee ondertekenen.

Daaruit blijkt dat de collegefracties het samen willen doen want de motie kan in ondertekening ook een meerderheid hebben van VVD, PvdA en anderen dan het CDA immers de VVD en PvdA hebben samen eenentwintig van de vijfenveertig zetels in de Haagse gemeenteraad waardoor de motie ook kan zijn een motie van de VVD, PvdA en andere fracties dan het CDA.

Wellicht geven de Haagse gemeenteraadsfracties van PvdA en VVD meer ruimte dan het CDA om met de motie te mogen mee doen waarbij het eigenlijk opmerkelijk is dat de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie een motie mee aan het maken is waarbij de vraag is om het college een onderzoek te laten doen naar een mogelijkheid of het erfpachtinstrument in Den Haag geheel of gedeeltelijk kan worden afgeschaft dan wel hervormd.

Dit terwijl de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie op het moment voor handhaving van het huidige erfpachtstelsel in Den Haag is.

Binnen de Haagse gemeenteraad is er een beetje een wat als gevoel in relatie tot wat als de oud fractievoorzitter van de Haagse Deezesenzestiggemeenteraadsfractie had gesproken over het initiatiefvoorstel van de Haagse Deezesenzestiggemeenteraadsfractie in plaats van zijn opvolger, immers binnen de Haagse gemeenteraad is een redelijk groot verschil waarneembaar tussen de oud fractievoorzitter en zijn opvolger waarbij naar voren aan komen is dat wellicht de oud fractievoorzitter, doordat hij anders is dan zijn opvolger, op een andere manier een binnen- de –Haagse- gemeenteraad- lobby kon voeren dan zijn opvolger.

Hoe de Haagse Deezesenzestiggemeenteraadsfractie aankijkt tegen hoe het gegaan is in de commissie van afgelopen donderdag aangaande de erfpacht is nog niet helemaal duidelijk want er is nog niets van te lezen middels hun digitale snelwegen.

Wie weet kan het gaan ontstaan dat er niets over te lezen komt omdat er al eerder, maar dan in relatie tot andere ontwikkelingen, aangaande de antwoorden van het college aan de Haagse gemeenteraadsfractie van Deezesenzestig deze juist niet waren te lezen omdat anderen dan de Deezesenzestiggemeenteraadsfractie gingen vragen van wanneer het mogelijk werd om te lezen.

Of er de komende week nog een training gaat plaatsvinden is niet helemaal duidelijk, hierdoor bestaat de kans dat volgende week zaterdag in de havenstad het toernooi voor gemeenteraden, waarbij het dan een zaalvoetbaltoernooi voor gemeenteraden is ,waarbij dan de Haagse gemeenteraad wellicht zonder training gaat meedoen.

Vandaag is er bij de Vrije Academie de opening van het nieuwe seizoen waarbij er een openingsfeest is met diverse beeld en muziek en volgende week vrijdag gaat er in het Filmhuis de opening van een expositie van affiches van films plaatsvinden.