Sunday, March 27, 2005

27 maart 2005

Een echt goed gemeenteraadslid herken je meteen. Tot overmaat van ramp krijgen de fractie van de Haagse Socialistische Partij en alom zeer bekende Presidium van de Haagse Gemeenteraad binnenkort een conflict waarbij dan ook alle elementen voor een politieke tragedie aanwezig zijn.

Het is een hoofdstuk welk het zoveelste hoofdstuk kan zijn in de saga van de nog steeds aan het plaatsvinden ontwikkeling van monisme naar dualisme.

Het probleem grijpt terug naar het onlangs plaatsgevonden moment van benoeming van een fractievertegenwoordiger waarbij de vraagstelling er toen was gaat het om de kandidatenlijst of een kandidatenlijst.

Volgens een brede meerderheid deel van het Presidium moeten de gemeenteraadsregels gaan worden aangepast waardoor het dan de kandidatenlijst gaat worden inplaats van een.

De vraag lijkt een beetje op andere tempovragen want het conflict draait om het tempo.

Gaat het Presidium nog met een voorstel komen om de aanpassing deze raadperiode te laten plaatsvinden of schuift men het door naar de volgende raadsperiode.

Het is natuurlijk hartstikke logisch dat de inzet van gemeenteraadsfractie van de Haagse gemeenteraadsfractie van de SP gericht gaat zijn op uitstel van de onlangs plaatsgevonden verandering naar een verandering in de volgende raadsperiode.

Inmiddels is de Haagse SP de druk bij het Presidium aan het opvoeren om alles bij het recente nieuwe oude te laten zodat de fractievertegenwoordiger kan blijven.

Men kan denken hier is wellicht een legende aan het werk, maar dat hoeft niet weg te nemen dat wie niet helemaal met de voorgeschiedenis is vertrouwd zich in het haar zal krabben.

Wie weet gaat er de mogelijkheid ontstaan om binnen de gemeenteraad terug te keren naar een vorm van tomaten naar wortels door middel van een realistische politiek die veel offspins of spin-offs heeft gekend.

Binnen het Presidium willen ze praktische redenen gebruiken om in en tot een verandering te komen van een besluit wat ze volgens de presidiumwandelgangen op een veel en veel te nonchalante wijze hebben genomen.