Thursday, April 14, 2005

14 april 2005

Binnen en om de gemeenteraad is er heel veel afgeschreven, niet in de zin dat het minder waard is maar in de zin van schrijven. Het vele schrijven heeft diverse vormen, zo kan een vorm zijn een voorstel of een discussienota of ook een voortgangsrapportage.

Wat bekend is kan in verspreiding wat niet bekend is ligt moeilijker. Zo heeft het erg moeilijk gelegen om een aandachtsnotitie binnen de gemeenteraad in verspreiding te krijgen.

Het was erg moeilijk want een commissievoorzitter had geen zin om de gemaakte
aandachtsnotitie te willen ontvangen want de gemeenteraad kende het begrip aandachtsnotitie niet. Het betrof een aandachtsnotitie voor de commissie waarin onder meer sociale zaken aan de orde komen.

Omdat de ene commissievoorzitter geen zin had om de blijkbaar eerste aandachtsnotitie in de gemeenteraad van Den Haag te willen ontvangen is de aandachtsnotitie gisterenavond aan de commissievoorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid, Leidschenveen en Ypenburg (WDLY) gegeven voor verdere verspreiding aan de commissieleden waarna er hopelijk ook verspreiding in de andere commissie kan plaatsvinden ondanks dat deze commissievoorzitter geen had om het daar in die commissie in ontvangst te nemen.

Tussen de vormen is er nu ook vorm van een aandachtsnotitie te vinden waarvan het dan opmerkelijk was dat de eerste aandachtsnotitie bijna niet in ontvangst werd genomen omdat de terminologie van aandachtsnotitie niet bekend was.

Hopelijk is er de mogelijkheid dat met de inleiding van het indienen er dan ook een uitvoering kan plaatsvinden doordat bijvoorbeeld een fractie over waar de aandachtsnotitie over gaat een initiatiefvoorstel schrijft waarna het kan leiden tot een afronding waardoor dan iets wat is iets beters kan worden.

De beste kans kan ontstaan als het dan een collegefractie is die een initiatiefvoorstel schrijft over waar de aandachtsnotitie over gaat want dan is er mogelijk natuurlijker sneller een haalbare meerderheid omdat een collegefractie vaak een andere collegefractie instemmend mee heeft.

Zo is vaker gebleken dat bij het bespreken van plannen niet collegefracties stranden als ze niet een collegefractie mee hebben.

Vanavond is er een om negentien uur dertig, ook middels internet te zien, een vergadering van de gemeenteraadscommissie die het meest bij elkaar in vergadering komt, te weten de commissie Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Binnenstad (SWB). De commissievergadering is eigenlijk een gecombineerde vergadering met de commissie waar de burgemeester altijd bij aanwezig is maar gecombineerde commissievergaderingen bestaan bijna niet meer in de Haagse Gemeenteraad want deze zijn eigenlijk vervangen door vergaderingen waarbij leden van een andere commissie dan ook zijn uitgenodigd.