Friday, August 19, 2005

19 augustus 2005

Bij de Haagse CDAgemeenteraadsfractie heeft Haags CDAgemeenteraadslid Wil Vonk op digitale wijze naar voren gebracht dat ten aanzien van parkeren de Haagse CDAgemeenteraadsfractie in Rustenburg-Oostbroek geen voorstander is van het voorstel van het college.

Met dit naar buiten brengen begint waarneembaar te worden dat bij de Haagse CDAgemeenteraadsfractie met de keuze van de voordracht van Michel Santbergen een stuk verder is dan bij de Haagse gemeenteraadsfracties van de PvdA en de VVD in relatie tot de daar aanwezige zijnde vraag of de lijsttrekker een wethouder moet wezen of een fractievoorzitter.

Volgens wat de Haagse CDAgemeenteraadsfractie naar buiten brengt is Michel Santbergen er niet voor het college maar ziet men in hem de opvolger van de huidige fractievoorzitter Adri Hartman.

Daar Michel Santbergen de beoogd lijsttrekker is gaat bij de Haagse CDAgemeenteraadsfractie een wethouder niet lijsttrekker worden net zoals toen met Wilbert Stolte het geval was.

Bij de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie is het algemeen bekend dat Haags PvdAgemeenteraadslid Marieke Bolle zichzelf ziet als de opvolgster van Pierre Heijnen en zij heel graag wil worden gezien in relatie tot de opvolging van Pierre Heijnen als onderwijswethouder en brengt zij vaak naar voren een politieke protégee van Roel in t Veld, welk een vroegere staatssecretaris van onderwijs is geweest, te zijn.

Binnen de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie is men eigenlijk een beetje van mening dat fractievoorzitter Henk Kool toch kandidaat moet zijn zodat het lijsttrekkerschap en daardoor het politiek aanvoerderschap bij de fractie moet komen te liggen en niet bij wethouder Norder en zijn veel geluiden aanwezig dat in het ontstane duale systeem een fractie meer politiek aanvoerderschap heeft dan deelname aan een college en dat men daar verder nog over komt te spreken.

De gemeenteraadsfracties van de VVD, PvdA en CDA krijgen in de Haagse gemeenteraad niet veel ruimte van hun collegegenoten om anders te denken en te doen dan het college en vanuit de Haagse gemeenteraad is er een grote benieuwdheid naar de door Pierre Heijnen opgeworpen discussie rondom het politiek aanvoerderschap want door zijn aankondiging is in feite volgens de lijn van wethouder Heijnen wethouder Norder nu al de politiek aanvoerder en niet Henk Kool als fractievoorzitter van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie.

Bij de Haagse VVDgemeenteraadsfractie is het de laatste tijden waarneembaar dat er in de fractiekamer van de Haagse VVD gesprekken aan het plaatsvinden zijn waarbij de oude Haagse VVDgemeenteraadsfractievoorzitter Peter Smit aanwezig is want hij heeft een soort positie zoals Constant Martini bij de Haagse PvdA heeft.

Bij de gespreken met zittende en eventuele nieuwe gemeenteraadsleden is ook Sander Dekker de huidige fractievoorzitter aanwezig. Veel kandidaten hebben in de wandelgang wanneer men door de gang liep na het gesprek laten weten het niet prettig te vinden dat de fractievoorzitter bij de gespreken aanwezig was en dat deze niet op gesprek hoeft.

Peter Smit is nu VVD wethouder in de gemeente Westland en voordat hij zijn aftreden in de Haagse gemeenteraad bekend maakte had hij in een commissievergadering tegenover wethouder Jetta Klijnsma bekend gemaakt dat de wethouder wel moest besturen. Zijn VVD opvolger in de Haagse gemeenteraad heeft dit nooit meer in de commissie welzijn naar voren kunnen brengen.

Bij de Haagse VVDgemeenteraadsfractie is merkbaar dat men bijna klaar is met de conceptkandidatenlijst want middels hun digitale snelweg was en is te lezen dat de datum van naar buiten brengen steeds dichter bij aan het komen is en dat men op zesentwintig augustus aanstaande een bijeenkomst heeft waarbij dan al dan naar buiten kan komen of de Haagse VVDgemeenteraadsfractie er voor kiest om een wethouder of een fractievoorzitter als lijstrekker te heben.

Gezien de aanwezigheid en betrokkenheid van Peter Smit in de beoordeling van kandidaten hoeft het niet verbazingwekkend te zijn dat bij de Haagse VVD de vraag aangaande wethouder als lijsttrekker of fractievoorzitter als lijsttrekker nog veel discussie zal worden gevoerd. Gezien Peter Smit zelf fractievoorzitter is geweest kan er misschien een conclusie worden getrokken dat hij meer voorstander is van een lijsttrekker zijnde de fractievoorzitter.

Toen Peter Smit uit de Haagse gemeenteraad wegging was hij VVDwoordvoerder in de commissie Welzijn en Duurzaamheid, Leidschenveen-Ypenburg (WDLY) na hem werd zijn fractiegenoot Ruud Reijn zijn opvolger in de woordvoering aangaande de bestuurlijke portefeuille van wethouder Klijnsma.

Het kan bijna niet anders zijn dat te verwachten is dat Peter Smit helemaal niet tevreden is over hoe het na hem verder is gegaan met Ruud Reijn als woordvoerder in welzijn waardoor veel meer de indruk is gewekt dat Ruud Rein van de huidige VVDgemeenteraadsleden het slechtste oordeel gaat krijgen waarbij eigenlijk dan ook naar voren gaat komen dat Haags GroenLinksgemeenteraadslid Bert van Alphen toen middels zijn digitale bijdrage naar voren bracht dat hij her en der de Reintjes was tegengekomen want het is algemeen bekend dat Ruud Reijn vaak bij allerlei soort aangelegenheden, waaronder ook commissievergaderingen altijd met zijn vrouw komt. Dit was toen ook ooit de Haagsche Courant opgevallen waardoor men toen bij de Haagse VVDgemeenteraadsfractie dit een beetje erg vervelend vond.

Binnen de Haagse VVDgemeenteraadsfractie was Haags VVDgemeenteraadslid Anne Mulder onlangs niet tevreden over de wijze waarop het bij de commissie welzijn over agendering was gegaan omdat hij van mening is dat het een beetje net zoals in de Tweede Kamer kan gaan en niet zoals bij de commissie Welzijn waar dan de collegepartijen VVD-PvdA en CDA er voor zorgen dat iets niet op de agenda van de commissie komt.

Anne Mulder gaf aan niet tevreden te zijn over de wijze waarop zijn fractiegenoot Ruud Reijn recentelijk was omgegaan de agendavorming van de commissie WDLY maar hij wou er niet teveel over melden want het was een aangelegenheid van zijn fractiegenoot Ruud Reijn maar in ieder geval was Anne Mulder niet tevreden over zijn fractiegenoot Ruud Reijn waardoor ook daardoor de indruk kan ontstaan dat binnen de Haagse VVD gemeenteraadsfractie Ruud Reijn van de huidige fractie een slechte beoordeling krijgt en voor de volgende keer binnen de Haagse VVD, tussen de huidige Haagse VVDgemeenteraadsleden gezien, de slechtste beoordeling krijgt.

Vanaf volgende week woensdagochtend gaan commissievergaderingen in vergadering waarbij dan de commissie Stedelijke Ontwikkeling, Binnenstad en Monumenten een vergadering gaat hebben.

Bij die vergadering gaat bespreking plaatsvinden aangaande erfpacht en dakopbouwen waarbij vanuit de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie een voorstel naar voren is gebracht welk volgens fractievoorzitter Wim Pijl van de Haagse gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie/SGP geen goed voorstel is.

Volgens Wim Pijl is het voorstel van woordvoerder Niek Roozenburg, van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in de Haagse gemeenteraad,, niet goed tot stand is gekomen en volgens Wim Pijl had het voorstel van de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie wel goed tot stand kunnen komen en had het daardoor een goed voorstel kunnen zijn geweest. Wim Pijl had al eerder aangegeven niet tevreden te zijn omdat hij er door de Haagse GroenLinksgemeenteraadsfractie niet bij was gevraagd en hij daardoor geen invloed op het voorstel van Niek Roozenburg kon hebben.