Saturday, March 12, 2005

12 maart 2005

Gisteren was het een hartstikke goede discussiebijeenkomst aangaande het thema Referendum Europese Grondwet. Als vanouds was Joost Lagendijk een hele goede spreker en was ook Willem Bos zeer goed op dreef. Het was jammer dat de PvdA geen
spreker voor de bijeenkomst had geleverd.

Aangaande vragen van gisteren met name vraag vier en vijf of de burgemeester het voorzitterschap van de gemeenteraad gaat overdragen aan de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad die ook toevallig de voorzitter van het Presidium is
heb ik van collega's gehoord dat de burgemeester er niet over denkt om het over te dragen omdat de complicatie in het feit zit dat de plaatsvervangend gemeenteraads
vorzitter ook de voorzitter van het Presidium is en er dan een ander voorzitter van het Presidium moet gaan worden.


Inderdaad jammer, maar veel fracties hebben hun wel of niet terechte reden gehad om het wel of niet te bespreken, ook in het Presidium.
Wat dat betreft gebeuren er merkwaardige dingen in het Presidium. Zo zitten in het Presidium slechts VVD-PvdA-CDA-GroenLinks en ChristenUnie.

De VVD heeft de vertegenwoordiging in het Presidium maar gelijk overgelaten aan Boudewijn Boelens die doet dan zowel de woordvoering namens de VVD als ook maar tegelijkertijd het Presidiumvoorzitterschap.

Ander fracties zoals Groen Links en de ChristenUnie mogen los van de omvang wel in het Presidium zitten. Groen Links is net zo groot als D66 maar D66 zit niet in het Presidium en GroenLinks wel.De ChristenUnie/SGP is kleiner dan de SP maar zit wel in het Presidium.GroenLinks heeft drie zetels, net zo groot of klein als de Politieke Partij Scheveningen (PPS), en zit met drie zetels in Haaglanden, de PPS zit maar met 1zetel in Haaglanden.

In de discussie rondom de discussie over de gekozen burgemeester speelt in Den Haag ook de griffie een vreemde rol,immers de Griffier van Den Haag is plaatsvervangend voorzitter van de landelijke vereniging van Griffiers en deze waren ook al geen voorstander van de discussie en in de wandelgangen is steeds duidelijker aan het worden dat GroenLinks de volgende keer in het college wil (samen met VVD en PvdA).

De roddel gaat dat daarom ook de Griffier, een oud GroenLinks gemeenteraadslid in het toenmalige Voorburg, in Den Haag de Griffier is geworden want op die manier is GroenLinks indirect eigenlijk al een onderdeel van het volgende college. Dit omdat er op teveel weerstand gerekend was als de Griffier van de VVD-PvdA of CDA was geweest want zij zitten al in het college.

In de Tweede Kamer gaat het iets anders want daar is mevr Biesheuvel het oud
gemeenteraadslid van het CDA in Den Haag de Griffier ondanks dat het CDA een
regeringspartij is die in de regering zit.

Het Haagse Stadhuis bestaat al bijna tien jaar althans vanaf het moment dat de
eerste paal werd geslagen.

Afgelopen weken daarover blijkbaar teveel in de wandelgangen gesproken want opeens
wil wethouder van Woensel net gaan doen alsof het weer een briljant idee van hem is om er een feestje of een boek over uit te geven. Daarom maar aan het college gevraagd hoe het gaat met het tien jarig jubileum.


1
Het Haagse Stadhuis bestaat 10 jaar, want de eerste paal was ongeveer tien jaar geleden in de grond gegaan, wat gaat het college doen om dit te vieren?


2
Een feestje?

3
Een jubileum boek?

4
De fractie heeft gehoord dat wethouder van Woensel de gedachte van de fractie over 10 jaar stahuis aan het overnemen is.
Het college gaat toch niet net doen alsof het zijn idee was dat de ideeën van de fractie hem ter ore zijn gekomen, immers het idee van de opening van winkeltijden had hij van D66 overgenomen ?