Sunday, April 17, 2005

17 april 2005

De eb en vloed tijden van de kust brengt met zich mee dat de laatste tijden er meer aandacht voor het thema kustversterking van Scheveningen aan het ontstaan is.

Mede daardoor is er aanstaande dinsdag in de avonduren een informatiebijeenkomst over het thema kustversterking van onder meer de kust van Scheveningen, de bijeenkomst gaat zijn op de pier als een goed passende plaats voor deze discussie.

Binnen de Haagse CDA gemeenteraadsfractie zegt men dat er een toename van de momenten aan het ontstaan is dat de boodschap of de clou niet helemaal duidelijk over komen.

Gelukkig is er de kans dat de CDA fractie binnenkort met een initiatiefvoorstel gaat komen op een sociaal vlak welk men helemaal door de PvdA fractie heeft laten liggen.

In relatie tot ooit was arbeidsverhoudingen nog een onderdeel van een opleiding waarin naar vele vormen van werk zoals maatschappelijk werk, opbouwwerk, inrichtingswerk , jongeren werk naar voren kwam. Aan ondermeer het simpele feit dat de Haagse PvdA fractie zich niet gaat inzetten voor een verlaging van de koffieprijzen in het stadhuis is al een beetje te zien dat het actuele thema van arbeidsverhoudingen voor de PvdA als onderwerp niet meer actueel is.

Zo is binnen de Haagse PvdA raadsfractie Marieke Bolle heel erg trots op zichzelf dat ze kan beamen dat het moreel gerechtvaardigd is dat straatvegers in Den Haag een salarisverhoging moeten krijgen omdat het onterecht is dat in relatie tot het trias collegebeleid van schoon, heel en veilig men bij het college bij het straatvegen in kosten wel voor een dubbeltje op de eerste rij zit terwijl vroeger straatvegen gewoon een gemeentelijk beroep was.

Bijna hierover al twee jaar bezig Henk Kool de PvdA fractievoorzitter op aan te spreken zodat hij binnen zijn fractie eens wat aan arbeidsverhoudingen kan gaan doen maar omdat Pierre Heijnen, zelfs als wethouder, de politiek aanvoerder van de PvdA raadsfractie is gaat Henk Kool hier natuurlijk niet tegen in want discussie of het politiek aanvoerderschap eigenlijk bij de PvdA fractie ligt of bij de wethouders van PvdA heeft Henk Kool voor het moment geen zin in.

Een ander nadeel van het gegeven dat de PvdA gemeenteraadsfractie niets met sociale zaken doet ligt aan het feit dat de overbekende Johan Chandoe de fase van inhoud al zeer lang heeft ingeruild voor de fase van nestorschap dus bij hem hoeft men niet met inhoud aan te komen.

Het is inderdaad dan maar te hopen dat het CDA gaat oppakken wat de PvdA laat liggen maar dat ligt wel moeilijk want bijvoorbeeld bij de problemen van de wethouder Jetta Klijsma is de Haagse PvdAfractie zeer slim geweest in het verleggen van uitvoeringsproblemen naar de VVD en CDA.

Waar de PvdA wethouder Jetta Klijnsma in de wijk Schilderswijk en de Stationsbuurt wijk met haar besluit voor problemen aan het zorgen is heeft ze het voor elkaar gekregen dat in de Schilderswijk een vooraanstaande oud wethouder van de Haagse CDA de voorzitter van een begeleidingscommissie is geworden en in de bekende wijk
Stationsbuurt heeft zij onlangs een oud VVD raadslid naar voren weten te schuiven

Het oud VVD gemeenteraadslid is oud gemeenteraadslid geworden omdat zij van haar oud fractie geen opvolger van de VVD wethouder Louise Engering mocht worden.

Zo heeft men bij de PvdA slim in gang gezet dat zij een besluit opleggen welk dan steun heeft gekregen van de VVD en het CDA aangevuld met Groen Links waarbij de PvdA in de situatie ten aanzien van de uitvoering niets meer hoeft te doen omdat de begeleidingscommissies worden geleid door hun partners in het college zijnde de VVD en CDA.

Opvallend was deze week dat toen het nieuwe raadslid van fractie van de democraten zes en zestig aan de burgemeester begon te vragen hoe het nou eigenlijk zat met de nulmeting de burgemeester zeer snel en geïrriteerd begon door te verwijzen naar wethouder Klijnsma en dat het maar in haar commissie moest worden besproken. Toen in de avond bij de commissie van wethouder Klijnsma de democraten zes en zestig nieuwe fractievoorzitter de vraag naar voren bracht begon de wethouder toch wel bijzonder onrustig te worden en was zij zeer blij dat de fracties van de PvdA-CDA-
VVD en Groen Links ook geen dingen gingen vragen en er het zwijgen aan toe deden.

Het was in ieder geval duidelijk dat de wethouder wel de vraag van de democraten zes en zestig gaat beantwoorden waarbij het dan maar kijken is wat dan de PvdA,
VVD, CDA en Groen Links fracties naar voren gaan brengen.

Bij het debat met betrekking tot het Automobielmuseum in de als zeer chique bekend staande wijk Marlot kwam in ieder geval duidelijk naar voren dat de Haagse PvdA de fase van buurt en wijk inspraak achter zich heeft laten liggen want het ook daar maakte de zesentwintighonderd handtekeningen en de inspraken van de bewoners en groeperingen geen indruk op de gemeenteraadsfractie van de Haagse Pvda en dan te bedenken dat de politieke carrière van Pierre Heijnen ooit nog eens is begonnen als protesterend bewoner van het Oude Centrum maar dat was onder een andere naam want in de loop van jaren later is door een cosmetische naamsverandering Pierre Heijnen zijn nieuwe naam geworden