Saturday, April 30, 2005

30 april 2005

Bij het aannemen van het initiatiefvoorstel aangaande dat de woensdag borenmarkt bij het gebouw van de Tweede Kamer kan blijven heeft de gemeenteraad ook stilgestaan bij de bedenker van het initiatiefvoorstel en dat het droevig is dat hij het niet heeft kunnen beleven dat zijn initiatiefvoorstel unaniem door de Haagse gemeenteraad afgelopen donderdagavond aangenomen is geweest waardoor de woensdag boerenmarkt gewoon naast het gebouw van de Tweede Kamer kan blijven.

René Trouvat was als gemeenteraadslid van de Haagse gemeenteraad zeer bekend om zijn eenvoudige niet politieke manier om dingen voor elkaar te krijgen en de manier waarop hij in de gemeenteraad van Den Haag een lobby wist te voeren, het is daarom niet verwonderlijk dat drie initiatiefvoorstellen van René Trouvat unaniem door de Haagse gemeenteraad zijn aangenomen.

Zoals was te verwachten heeft vandaag de Haagsche Courant uitgepakt met de papieren
journalistieke primeur aangaande de mogelijke locaties van de alom zeer veel besproken ambassade waarvan men van menig is dat het teveel belemmeringen opwerpt voor het goed functioneren van openbare ruimte.De digitale primeur van dit nieuws ging gisteren naar radio en tvwest en de beeldende primeur ging naar het televisiejournaal van tvwest.

Toen ongeveer twee weken geleden de folder van Groen Links uitkwam waarin was te lezen dat het college had besloten om de bewuste locatie naar een andere locatie te laten verhuizen was al merkbaar dat het niet kon uitblijven dat ontwikkelingen op dit gebied in gang waren, vooral omdat het college officieel nog niets had besloten laat staan dat het een besluit naar buiten had gebracht.

Afgelopen donderdagavond was duidelijk dat er meer speelde buiten de vergadering dan binnen de vergadering, door de berichtgeving in de Haagsche Courant van vandaag aangaande hun primeur is het duidelijk dat de twee sterverslaggevers van de Haagsche Courant de donderdagavond zeer goed en doelgericht te werk waren gegaan.

Voor de alom bekende PvdA gemeenteraadslid was de Haagse gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag een pijnlijke ervaring want er was een onderwerp in stemming gebracht waarover hij naar voren had gebracht dat hij ging zorgen voor medesteun van de fracties van de CDA en de VVD.

Helaas voor hem was er tijdens de stemming geen steun van de Haagse gemeenteraadsfracties van het CDA en de VVD maar slechts steun die hem was toegezegd waardoor naar voren is gekomen dat Koen Baart toegezegde steun niet kan waarmaken en dat is dan iets wat door anderen dan in de gemeenteraad ook kan worden gezien.

Daardoor zijn er voor Koen Baart problemen ontstaan in het brengen van steun op twee belangrijke binnenkort komende momenten.

Het ene moment heeft betrekking op of er wel of geen geld gaat naar de trein van de Haagse VVD wethouder Bruno Bruins want de wethouder is van mening dat er extra treinen van Den Haag naar een andere stad moeten rijden zodat er dan een goede aansluiting is op de trein naar onder meer Parijs welk niet meer vanuit Den Haag gaat vertrekken.Zoals het er nu naar uit ziet zijn daar de fracties van de VVD, CDA en de Politieke Partij Scheveningen voor maar dat is nog niet genoeg want dat zijn twee zetels te weinig voor een meerderheid. Koen Baart is tegen het extra geld voor de extra treinen maar daarbij komt nu de vraag steeds meer en meer kijken of hij daarvoor zijn hele fractie achter zich weet te krijgen.

Het andere moment heeft betrekking of Koen Baart waar gaat maken of een standpunt
waarvan hij zegt dat het zijn standpunt is een standpunt van hem is of van zijn hele fractie.

Hier betreft het een ontwikkeling in vormen van bouwen. Koen Baart had gezegd dat het bouwen niet meer mocht kosten dan dit of dat. Thans zegt Koen Baart dat hij zelf dit heeft gezegd en dat het standpunt is maar elders is er van hem een digitale tekst uitgebracht waarin hij naar voren brengt dat het een standpunt van zijn fractie betreft want de tekst van november 2004 was>>>>>>dat het geld dat de Gemeente nu reserveert er, wat de fractie betreft, geen dubbeltje meer bij komt<<<<. Ook hierin zal wel blijken dat Koen Baart niet zijn hele fractie achter zich zal krijgen.

Onlangs zijn de notulen van de gemeenteraadsvergadering uitgekomen waarin er toen in de gemeenteraadsvergadering is gesproken over de komst van het automobielmuseum in het gebied Reigersbergen. In deze notulen was de stemverklaring van Tinneke van Nimwegen te lezen en deze stemverklaring heeft voor grote onrust in de Haagse PvdA ractie gezorgd want haar stemverklaring was>>>>>>>>De voorzitter. Ik constateer dat dit voorstel met 29 tegen 14 stemmen is aangenomen. Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.
Mevrouw van Nimwegen-van Wieringen (PvdA). Voorzitter. Dit initiatief voor een automobielmuseum is een goed initiatief, dat zeker goed is voor onze stad. Alleen vind ik de plek niet geschikt. Het gaat om een unieke plek in een unieke zone met een hoge landschappelijke en hoge natuurlijke waarde. Dat was voor mij een brug te ver; vandaar dat ik tegen heb gestemd.<<<<<

Binnen haar fractie is haar onder druk van nestor Johan Chandoe gezegd dat ze het beter anders had kunnen formuleren want toen het besluit er lag over een ruimte in de Schilderswijk de bezwaren van de mensen geen brug te ver was en dat zij haar fractie op sleeptouw had genomen en dat het niet goed was om via haar tegenbesluit van het automobielmuseum de indruk te wekken dat voor de PvdA fractie een unieke zone met een hoge landschappelijke en hoge natuurlijke waarde meer waard is dan wat mensen zelf in een buurt ondervinden.

In de Haagse gemeenteraad hebben de democraten zesenzestig een nieuw raadslid. Samen met zijn voorganger is regelmatig getracht een formulering naar voren te brengen om aan te geven dat er wellicht iets verkeerds was gegaan met de introductie van de euro ten opzichte van de gulden.Vandaag is er nieuws naar buiten gebracht over dat de gulden te goedkoop de euro is ingegaan. Te verwachten is dat binnenkort bij besprekingen van de gemeentelijke begroting hierbij stil zal worden gestaan temeer er al de hele geprobeerd is hierover in de gemeenteraad in bespreking te laten gaan.