Wednesday, May 18, 2005

18 mei 2005

Gisterenavond is beantwoording binnen gekomen van het Haagse College van Burgemeester en Wethouders aangaande de komst van een opvangvoorziening in de Tasmanstraat in het Zeeheldenkwartier.

De beantwoording brengt met zich mee dat dan in ieder geval bij vragen binnen de volgende commissievergadering, van de commissie waar welzijn een onderwerp van besprekings is, simpel kan worden gesproken over het onderwerp zelf en de beantwoording van de schriftelijke vragen van de commissievoorzitter.
De commissievoorzitter was erg van zichzelf geschrokken en heeft naar voren gebracht dat in de commissie het nieuwe gemeenteraadslid van de Haagse fractie van het CDA het woord over de opvangvoorziening in de Tasmanstraat zal voeren.

In de beantwoording is naar voren gekomen dat het college geen bezwaar heeft tegen de komst van de opvangvoorziening in de Tasmanstraat waardoor er in het geheel eigenlijk voor de raad misschien sprake is van een bestuurlijke overval door het college.In de beantwoording geeft het college aan dat de communicatie door de vragen van het CDA sneller is gaan lopen dan dat het college gedacht had maar dat de communicatie is begonnen.

Vandaag zijn er drie commissievergaderingen daardoor ontstaat er ook meer beweging in de wandelgangen waarbij naar voren is gekomen dat door de actie van schone lucht waar het Haags Milieucentrum bij betrokken is geweest het Haags Milieucentrum de aandacht van de collegepartijen op zich heeft gevestigd en dat deze aandacht toch al niet al te best was want immers de fractievoorzitter van de Haagse CDA had al laten weten dat hij geen verwachting had dat het Haags Milieucentrum aan het rechtzaken tegen de gemeente ging, daarnaast had de fractie van de Haagse PvdA al veel langer geleden te laten weten de hele verhuizing van het Haags Milieucentrum niks te hebben gevonden en dat daar de extra subsidie niet voor was.

Gemeenteraadelijk heeft het Haags Milieucentrum volgens de wandelgangen teveel aandacht getrokken waarbij de VVD dan de rol speelt van ach ja dat milieu dat is toch iets van GroenLinks terwijl de Haagse VVD wethouder Bruno Bruins al bekend staat als de wethouder van de vuilste luchtstraat in een heel ruim verband.

Vandaag is ook naar voren gekomen dat met de nieuwe spreektijden in de commissies van de Haagse gemeenteraad het na een enkel agendapunt al de hele spreektijd van enkele minuten voor een hele commissievergadering.

Binnen het Presidium heeft Wim Pijl als voorzitter van de Haagse fractie van de ChristenUnie/SGP in de Haagse gemeenteraad zeer zwaar geprotesteerd tegen de nieuwe geringe spreektijden maar kreeg hij geen enkele steun van de college partijen VVD, PvdA en CDA omdat zij voor de kortere spreektijden zodat zij daardoor minder oppositie krijgen.

Vandaag was wethouder Stolte zeer blij dat een onderwerp binnen de commissievergadering geen doorgang kon hebben vanwege de afwezigheid van wethouder Norder.

Op zich kon de commissievoorzitter niet duidelijk maken waarom behandeling van het onderwerp niet zonder Wethouder Norder kon terwijl het toch vrij logisch is dat wanneer de PvdA fractie samen met de fracties van de VVD en Groen Links, zijnde een meerderheid van de raad, de wethouder van het CDA wethouder in moeilijk vaarwater wil brengen hij dan de PvdA wethouder naast zich wil hebben .

Wethouder Stolte wil de PvdA wethouder naast zich hebben om uit te stralen dat de aard van zijn problemen eigenlijk niet zijn problemen zijn maar de problemen van de wethouder ruimtelijke ordening, immers bouwen is in de gemeenteraad iets van stedelijke ontwikkeling en daarvoor is in Den Haag na vele PvdA voorgangers nog steeds een PvdA wethouder, in dit geval wethouder Norder, aanwezig.

Vanavond gaat er in de commissievergadering welk ook middels internet te zien is ook een discussie plaatsvinden over Haaglanden en hoe de gemeenteraad in het Haaglanden overleg zit.