Sunday, May 22, 2005

22 mei 2005

Daar waar in andere gemeenteraadszalen een discussie gaat plaatsvinden over het aanstaand eerste juni Europareferendum gaat er in de Haagse gemeenteraadszaal geen discussie over plaatsvinden.

Binnen de gemeenteraad is er niet verder over gesproken dan slechts de context of mensen alles aangaande informatie voor de eerste juni goed thuis gestuurd krijgen waardoor er geen beeld is van hoe men eigenlijk binnen de gemeenteraad van Den Haag tegen het aanstaande referendum aankijkt.

Afgelopen week was het opvallend om te zien dat binnen de Haagse gemeenteraad VVD gemeenteraadslid Ageeth van den Heuvel naar de kapper is geweest.

Door de komst van wethouder Norder is in de Haagse gemeenteraad de kapper een belangrijk onderwerp geworden en spreken raadsleden elkaar aan om regelmatig naar de kapper te gaan.

Ageeth van den Heuvel is binnen de Haagse VVD fractie heel anders dan de andere leden van de VVD fractie en is te bemerken dat zij hoofdstedelijke ervaring heeft want zij heeft vroeger in het zuiden van de hoofdstad enkele jaren in een gekozen stadsdeelraad gezeten waarin zij dan de onderwerpen welzijn en onderwijs deed.

Voor Ageeth van den Heuvel is het heel goed dat er in de hoofdstad gekozen stadsdeelraden zijn want anders had zij niet deze bestuurlijke ervaring kunnen opdoen.

In Den Haag zijn er geen gekozen stadsdeelraden en ziet het er naar dat ze er niet of pas over een hele verre toekomsttijd zijn.

Binnenkort komt de stadsdeelcommissie Centrum weer in stadsdeelcommissievergadering Centrum bij elkaar, opvallend is dat de stadsdeelcommissievoorzitter Johan Chandoe van de Haagse PvdA gemeenteraadsfractie zwaar voorstander is van gekozen stadsdeelraden maar dat hij daar niet zijn fractie voor geen millimeter in mee kan krijgen.

Gekozen stadsdeelraden in Den Haag is voor de gemeenteraad heel moeilijk in realiteit te brengen omdat vooral het CDA in de Haagse gemeenteraad bang is dat de PvdA in gekozen stadsdeelraden meer naar voren komt dan het CDA.

In Scheveningen is er een nieuw overlegplatform gekomen welk een beetje lijkt op de zeer bekende commissie Loosduinen maar bij beide is er nog steeds geen sprake van een gekozen stadsdeelraad.

Aanstaande septembermaand is het tien jaar geleden dat er een opening was van het Haagse stadhuis.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft laten weten hierover geen vragen van antwoord te voorzien omdat wethouder van Woensel, welk het tienjarig jubileum in zijn wethouderlijke portefeuille heeft, bezig is met het bewuste jubileum programma vorm te geven.