Saturday, June 11, 2005

11 juni 2005

Na afloop van de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag was er bij de VVD wethouder Pieter van Woensel grote ontevredenheid richting de VVD fractievoorzitter Sander Dekker dat zijn fractie zich had ingezet om dakopbouw op woonboten toe te gaan staan want hij is van mening dat dakopbouwen bij woonschepen ontsierend zijn voor het beeld aangaande de beeldvorming van de stad wat hem en het college voorstaat.

De wethouder bracht naar voren dat het beter was geweest om de gedachte van de VVDfractie te laten zijn dat in plaats van dakopbouw het beter was geweest om het idee aangaande bij woonboten dieptebouw toe te staan. Wellicht gaat de wethouder verder gestalte geven aan zijn idee want toen hij over dieptebouw begon was er waar te nemen dat hij en beetje keek alsof er bij hem een lampje was aangegaan waardoor er misschien naast dakopbouw dieptebouw gaat ontstaan.

Naast papier is er veel te doen om de mogelijkheden van digitaal verkeer, zo is het merkwaardig om te zien dat door de schrik van de meningspeiling van de eerste juni in Den Haag GroenLinks en de PvdA zich ernstig zorgen aan het maken zijn aangaande hoe het digitaal allemaal moet gaan waarbij bij de Haagse GroenLinks een grote discussie is ontstaan om hoe het digitaal anders kan gaan.

Opvallend bij deze discussie is het gegeven dat de bedenkers van de discussie allebei de zeer grote behoefte hebben om de volgende keer onderdeel van de Haagse Gemeenteraad te worden. Enerzijds is er de oude voorzitter van de Haagse afdeling van GroenLinks van wie een kenmerk is dat hij van mening is dat hij permanent in bedenking van dingen moet wezen omdat hij denkt dat zoiets een weg is om gemeenteraadslid te worden. Anderzijds is er de webmeester van de Haagse Pvda die van mening is dat zijn webmeesterschap een mogelijke digitale weg is naar zijn aanstaand gemeenteraadslidmaatschap.

In het worden van gemeenteraadslid is er volgens Henk Kool een verschil te constateren tussen hebzucht en kwaliteit. Zo kan men zien dat bijvoorbeeld bij de Haagse PvdA Henk Kool, volgens hem, kwaliteit en geen hebzucht heeft.

Redenatie vanuit de visie van Henk Kool kan naar voren brengen dat ook bij GroenLinks in Den Haag de uitdager voor het lijsttrekkerschap kwaliteit als kenmerk heeft en de oud voorzitter meer hebzucht dan kwaliteit heeft om gemeenteraadslid te worden.

Henk Kool bracht het afgelopen donderdagavond uitstekend naar voren in zijn bewoording dat sinds de PvdA fractie zich niet meer als digitale boksbal laat gebruiken komt er bij de webmeester die zo graag gemeenteraadslid wil worden stoom uit de oren.

Dat de oud voorzitter van de Haagse GroenLinks deze week aan met de digitale riemen is gaan roeien is wel logisch want deze week moest hij een flinke compensatie maken omdat naar buiten gekomen is dat van zijn wensen tot samenwerking met de Haagse Stadspartij, net zoals in zovele dingen die hij doet, voor het moment weinig van terecht is gekomen. Op zich is de digitale zoektocht van beiden een uiting van landelijke politieke partijen die op lokaal niveau maar lokaal moeten zien te zijn zonder overdadig landelijk over te komen.

Toen deze week hem digitaal vanuit de Haagse PvdA werd gevraagd hoe hij er tegen aan keek bij geval dat men van de Haagse Stadspartij bij GroenLinks op bezoek ging komen om iets mee te maken was de oud voorzitter er rap bij om door te verwijzen dat misschien de Haagse Stadspartij iets bij de Haagse PvdA moest gaan zoeken.

Na de oprichting van de Haagse Stadspartij in negentienzevenennegentig volgde snel de oprichting van de Politieke Partij Scheveningen en intussen zijn er in de Haagse gemeenteraad van de vijfenveertig zetels er acht lokaal waarbij de vraag van landelijke politieke partijen is of bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de landelijke politieke partijen nog meer landelijke zetels naar lokaal zien gaan.

Zoals bekend staat de Politieke Partij Scheveningen doordat Evert de Niet de fractievoorzitter is een beetje bekend als een CDA filiaal in Scheveningen. Door dit beeld was het moeilijk om voor de Haagse Stadspartij om te komen tot grote optimale mogelijkheden in samenwerkingsverband met de Politieke Partij Scheveningen.

Doordat er tussen de Haagse Stadspartij en de Politieke Partij Scheveningen er geen groot en warm samenwerkingsverband is komt niet erg veel tot uiting dat in de Haagse gemeenteraad met acht lokale zetels lokaal achter de VVD met elf en de PvdA met tien staat immers het CDA heeft zeven en acht is altijd iets meer dan zeven.

Zo is de afgelopen week te bemerken dat na de uitslag, van de recentelijke meningspeiling van de afgelopen eerste juni, landelijke politieke partijen zoals GroenLinks en PvdA zich op lokaal niveau bijzonder veel zorgen aan het maken zijn dat het wel eens kan zijn dat zij niet in onderling verband de komende verkiezingen ingaan maar in een verband om stem lokaal in het stemlokaal tegen te gaan.

Wat ook bemerkbaar was afgelopen week was het geven dat de VVD/PvdA/CDA, welk de drie collegepartijen binnen de Haagse gemeenteraad zijn, ieder voor zich op zoek gaan naar meerderheden waarbij dan een andere collegefractie geen onderdeel is. Dit brengt de mogelijkheid met zich mee dat misschien binnenkort meer dingen mogelijk zijn dan voorheen omdat de collegefracties meer los van elkaar komen te staan om meer los van elkaar te worden en na te gaan wat ze zelf willen inplaats van als zijnde collegepartijen.