Friday, September 23, 2005

23 september 2005

Gisteren was bij de gemeenteraadsvergadering van de Haagse gemeenteraad duidelijk waarneembaar dat Wil Vonk als gemeenteraadslid binnen de Haagse CDAgemeenteraadsfractie zich zorgen begint te maken aangaande profilering binnen haar fractie.

Binnen de Haagse CDAgemeenteraadsfractie is het algemeen bekend dat Michel Santbergen lijsttrekker is geworden en dat de tweede plaats naar Haags CDAwethouder Ries Smits gaat.

Bij de Haagse CDA is het de gewoonte dat er een vrouw bij de eerste drie kandidaten staat maar dit keer is er het gegeven dat eigenlijk de derde plaats mogelijk naar Haags CDAgemeenteraadslid Adri Kaland aan het gaan is waarbij naar voren aan het komen is dat Adri Kaland wel voor een vrouw zich naar de vierde plek wil laten zakken maar niet voor Wil Vonk waardoor er meer ruimte gaat ontstaan dat mogelijkerwijze Haags CDAgemeenteraadslid mevrouw Homan op de derde plaats kan terechtkomen.

Binnen de Haagse CDAgemeenteraadsfractie en daarbuiten begint steeds meer waarneembaar te worden dat Wil Vonk zich binnen de Haagse CDAgemeenteraadsfractie erg aan het inspannen is in verband met de door haar gewenste positionering waarbij het te constateren is dat het met mevrouw Homan voor een kandidatenplek bij de eerste vier binnen de Haagse CDA veel makkelijker gaat dan met Wil Vonk.

Daar waar Wil Vonk altijd klakkeloos haar fractievoorzitter Adri Hartman naspreekt neemt mevrouw Homan gewoon de vrijheid om tegen Adri Hartman te melden dat hij geen gelijk heeft.

Bij de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie is gisterenavond naar buiten gekomen dat het de komende tijd gaat om een tweede gesprek in de maand oktober waarbij dan de groot vraag gaat zijn wie binnen de huidige fractie gaat worden uitgenodigd voor een tweede gesprek.

Binnen de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie waren er enkelen die niet tevreden waren dat het nieuws over het tweede gesprek naar buiten was gekomen maar Henk Kool als fractievoorzitter van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie was zeer tevreden dat het nieuws door Haags PvdAgemeenteraadslid Koen Baart, als zijn secondant, naar buiten was gebracht want daardoor hoefde Henk Kool niet tijden met het nieuws te lopen want wat naar buiten is naar buiten en hoeft niet meer ingehouden te worden.

Henk Kool was gisterenavond in zeer goede vorm en doen want bij de bespreking over erfpacht kon hij de woordvoering overlaten aan Haags PvdAgemeenteraadslid Marieke Bolle die het hartstikke leuk aan het vinden is dat zij tijdens gemeenteraadsvergaderingen naast Henk Kool mag zitten want eerst zat Marieke Bolle op een verre achtergrondplaats maar door een stoelendans in de Haagse gemeenteraad kwam zij naast Henk Kool te zitten.

Volgens veel gemeenteraadsleden was de woordvoering van Marieke Bolle zoals gewoonlijk niet al te bijzonder maar dat vindt Henk Kool wel prettig want waar zij zwakker is kan hij als fractievoorzitter beter zijn.

Het enige wat Henk Kool gisteren hoefde te doen was na te komen wat hij gedurende het fractievoorzittersverleg bij de burgemeester op de kamer naar voren had gebracht namelijk eerst een motie VVD, PvdA en CDA over erfpacht in stemming brengen en dan pas het initiatiefvoorstel over erfpacht van de Haagse Deezesenzestiggemeenteraadsfractie in stemming brengen.

Op een gegeven moment bracht Sander Dekker als fractievoorzitter van de Haagse VVDgemeenteraadsfractie een verzoek in stemming om eerst over de VVD, PvdA en CDA motie te stemmen en daarna pas over het initiatiefvoorstel.

Dat was het moment voor Henk Kool om te laten zien dat hij de fractievoorzitter van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie was en is want Haags PvdAgemeenteraadslid Jan Schuller zag er helemaal niets in en noemde het hoogst ongebruikelijk dat er eerst een motie in stemming werd gebracht en dan pas een initiatiefvoorstel.

Uiteindelijk stemde hij toch met zijn fractievoorzitter in waardoor voor de avond weer eens duidelijk werd dat Henk Kool mensen zelfs tegen hun zin in kan laten meestemmen in verband met de fractiediscipline want ook anderen in de fractie vonden dat Jan Schuller meer gelijk had dan Henk Kool maar Jan Schuller is geen fractievoorzitter van de Haagse gemeenteraadsfractie dus hij moest maar doen wat Henk Kool in de middag bij het fractievoorzittersoverleg bij de burgemeester had voorgekookt.

Aangaande erfpacht is het gisterenavond in de Haagse gemeenteraad een initiatiefvoorstel ingetrokken een initiatiefvoorstel afgewezen en een initiatiefvoorstel is aangehouden tot na het resultaat van de uitvoering van de erfpachtmotie van de VVD,PvdA en CDA.

Daar waar Henk Kool als fractievoorzitter van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie het makkelijk had om de woordvoering over erfpacht aan zijn fractiegenote Marieke Bolle over te laten was het bij de Haagse VVDgemeenteraadsfractie voor Thessa Oosterholt een pijnlijke avond want in eerste termijn was zij inhoudelijk woordvoerder over de erfpacht maar in tweede termijn werd het woord gevoerd door Haags VVDgemeenteraadsfractievoorzitter Sander Dekker want deze moest dan het politieke standpunt van de Haagse VVDgemeenteraadsfractie naar voren brengen.

Daaruit blijkt weer eens het verschil tussen de fractievoorzitters Henk Kool en Sander Dekker want Henk Kool hoeft binnen zijn fractie slechts iets te doen en Sander Dekker moet praten.

Bij de burgemeester was het volgens mensen op de publieke tribune duidelijk waarneembaar dat hij het gisterenavond niet helemaal had, een inspreker was net voor een moment niet op de plek om te kunnen inspreken, gelukkig kon onder meer de Haagse gemeenteraadsfractie van de SP de gemeenteraadsvergadering even aan de gang houden en was de inspreker gelukkig nog net op tijd om in te kunnen inspreken want de burgemeester was al naar voren aan het brengen dat de inspreker dan niet kon inspreken omdat hij er even niet was.

Op een ander moment was er iets kapot of iets niet goed bij de microfoon van de opvolger van de oud fractievoorzitter van de Haagse
Deezesenzestiggemeenteraadsfractie en kwam er iemand om de microfoon te repareren en begon de burgemeester opeens met zijn hamer te hameren dat de reparateur bij de microfoon die hij aan het repareren was weg moest gaan.

Te verwachten is dat de burgemeester wel zijn excuus zal gaan aanbieden aan de reparateur omdat tijdens de vergadering de Marion Stein als griffier van de Haagse gemeenteraad al aan de burgemeester aan het melden was dat het een reparateur betrof maar de burgemeester had zijn hamer om mee te hameren al in zijn hand.

Bij de digitale snelweg van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie begint waarneembaar te zijn dat er een verdeling aan het ontstaan is tussen binnen en buiten informatie waarbij een gedeelte van de digitale snelweg van de Haagse Pvdagemeenteraadslid op een elderse plek aan het communiceren begint om uit te leggen waarom er geen communicatie kan zijn middels de digitale snelweg van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie en wat daarbij komt kijken om te komen tot digitale communicatie.

Binnen de digitale snelweg van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie valt waar te nemen dat de communicatie wellicht is overgenomen door Kim Hermans waarover in de wandelgangen veel gesprek is vanwege haar communicatieve talenten die anders zijn dan die van een ander waarvan bekend is dat hij graag gemeenteraadslid wil worden en in dat traject voorlopig binnen de Haagse PvdA meel in de mond heeft en vandaar wellicht maar stapjes begint te nemen buiten de digitale snelweg van de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie.