Tuesday, May 24, 2005

24 mei 2005

Gisterenavond waren er in het Haagse stadhuis bij de collegefracties de geijkte niet dualistische fractievergaderingen van de VVD-PvdA-CDA collegefracties en bij de zichzelf als aanstaande collegefractie ziende GroenLinksfractie. Zoals gewoonlijk waren bij de collegefracties weer de wethouders uit het college aanwezig en was het bij GroenLinks zo druk dat men naar de vierde etage moest uitwijken alwaar de zalen groter zijn dan op de derde etage.

Bij GroenLinks waren er veel gemeenteraadslidkandidaten aanwezig en is er grote druk om in kandidatencontext tot beoordeling van digitale werkzaamheden van de huidige fractievoorzitter te komen en of de kandidatencommissie het digitale verkeer van de fractievoorzitter gaat laten meewegen als onderdeel van de kandidatenprocedure.

Bij de PvdA fractievergadering wist fractievoorzitter Henk Kool na de vergadering naar voren te brengen dat hij weer terug in de week was en dat iemand was opgeroepen om aan het bureau een verklaring af te leggen aangaand digitaal verkeer. Henk Kool wekte niet de indruk dat hij seponerend was overgegaan waardoor Henk Kool in beeld gaat proberen te blijven daar hij in beeld moet blijven om te bezien of de politieke leiding van de PvdA fractie bij de fractie ligt of bij de wethouders van de PvdA.

Door druk vanuit de hoofdstad wil men bij de PvdA dat het in de grote steden net zoals in de hoofdstad gaat worden waardoor er een lijsttrekkercampagne gaat ontstaan waardoor men zich expliciet moet gaan aanmelden als lijsttrekkerkandidaat.

Daar in Den Haag Pierre Heijnen PvdA wethouder is en politiek aanvoerder speelt het voor Henk Kool heel erg vervelend dat Pierre Heijnen pas van de zomer wil gaan aangeven of hij het politiek aanvoerderschap wil gaan vertalen in het lijsttrekkerschap.

In de hoofdstad moet de PvdA kandidaatlijstrekker vijftig voordrachthandtekeningen van medepartijgenoten hebben om kandidaat te kunnen zijn. Henk Kool is erg bang dat Den Haag de hoofdstedelijke lijn gaat overnemen want dan moet hij op zoek naar vijftig handtekeningen waarbij dan zijn grote concurrenten de wethouders Norder en Heijnen ook ieder vijftig handtekeningen nodig hebben.

De hele kwestie is ook bijzonder pijnlijk voor wethouder Norder want hij kon opvolger worden van de zelf ontslagnemende ,maar toch eigenlijk wel een beetje door zijn eigen fractie weggestuurde, wethouder Arend Hilhorst waarbij Norder ook naar Den Haag is gehaald om de volgende lijstrekker te worden zodat de Haagse PvdA kan profiteren van het Zuid Hollandse provinciale aspect van wethouder Norder immers mede door zijn toen nieuwe kapsel kwam hij zeer goed in provinciaal opzicht te voorschijn.

Morgen gratis brood waar dat te lezen is bij constatering dat het zelfde bericht er gisteren ook was komt morgen gratis brood nooit omdat het bordje gisteren ook al melding maakte dat het morgen gratis brood is.

Zo is het ook een beetje bij de digitale snelle weg van de Haagse CDA. Afgelopen zondag tweeentwintig mei maakt Haags CDA gemeenteraadslid Wil Vonk kenbaar dat morgen het een grote dag is want dan gaat het nieuwe digitale voor de Haagse CDA in. Helaas was gisteren morgen en ging het nieuwe digitale van het CDA niet morgen maar misschien wel vandaag of morgen in.

De laatste tijden is een beetje duidelijk aan het worden dat Wil Vonk en dagen het niet zo met elkaar hebben. Zo was er vorige week een moment waarin Wil Vonk melding maakte dat ze op maandagmiddag naar een bijeenkomst van het Haags Milieucafé was geweest terwijl de bijeenkomst van het Haags Milieucafé toch heel duidelijk op dinsdag in het Atrium van het Haagse stadhuis was.