Wednesday, May 25, 2005

25 mei 2005

In de ochtend was er vandaag een commissievergadering van de Haagse gemeenteraad waarin naar voren kwam dat het niet uitgesloten is dat er inderdaad mogelijk in de Tasmanstraat een opvangvoorziening gaat komen. In de bespreking is niet gebleken dat de opvanglocatie er niet komt. Bij de commissievergadering kwam de merkwaardigste rol terecht bij de fractie van het CDA want de woordvoerster begon aan de wethouder twee eisen te stellen die volgens het college, aldus de wethouder namens het college, geen eisen meer zijn omdat het al gangbaar beleid is. Het college zei in beantwoording aan de commissie dat het college in reeds eerdere notities de vormen van de collegeplannen heeft genoemd.

Door vragen rondom een kern van de vragen te plaatsen is ook hierin duidelijk aan het worden dat het CDA een collegepartij is waarbij zij ondanks het dualisme zeer veel steun geven aan het college.

Dat het bij de PvdA fractie achter de wethouder staan was hoeft niet verbazingwekkend te zijn en ook de VVDwoordvoerder kon niet van de wethouder weglopen waardoor een koers van collegekoers valt waar te nemen waarbij bewoners op achterstand staan omdat zij dan het college moeten overtuigen en het algemeen bekend is dat het college moeilijk te overtuigen is wanneer het college zelf al een besluit heeft genomen.

Bij de commissievergadering gedurende de middag kwam naar voren dat aangaande de plannen van Laakhaven enige jaren geleden de toen VVD wethouder Rob van Laar en thans commissievoorzitter te vroeg is afgetreden en dat hij toen toch gelijk had om in de plannen woningen in te brengen.

De huidige wethouder bracht naar voren dat Rob van der Laar toen als wethouder voorheen te vroeg visionair was en dat hij vandaag wel gelijk had gekregen maar toen niet waarop de nieuwe fractievoorzitter van democraten zesenzestig naar voren bracht dat het toen een motie van haar toenmalige fractie was welk toen voor de er voor zorgde dat de toen VVDwethouder moest aftreden.

Zoals bekend zijn er gemeentelijke plannen om te komen tot uitbreiding van de werkbare kantoor en repetitieopppervlakte voor het toneelgezelschap van de Koninklijke Schouwburg,daar deze plannen volgens de hele commissie goed in elkaar zitten was er verder geen bespreking over nodig waardoor de wethouder van Kunst en Cultuur niet bij de vergadering van de avondcommissie hoefde te zijn.

Bij de drie commissievergaderingen van de dag was het opvallend dat commissievoorzitters de nieuwe spreektijdenregel in gebruik nemen om te kunnen melden dat spreektijd op is en dat dan niets meer gezegd kan worden over andere agendapunten aangaande de agenda van de vergadering.