Sunday, May 29, 2005

29 mei 2005

Het blijft merkwaardig hoe de commissievoorzitter van de gemeenteraadscommissie WDLY (Welzijn, Duurzaamheid, Leidschenveen en Ypenburg) binnen de commissie er niet aan meewerkt om maatschappelijke ontwikkelingen in wijken op de agenda van de commissievergaderingen te krijgen.

Keer op keer is er in de commissie gevraagd om agendering waarbij zij dan nauwelijks tot geen medewerking geeft aan agendering. Haar niet medewerking is uiterst formeel want wanneer een commissielid vraagt om iets te agenderen dan kijkt zij de commissie aan en vraagt is er iemand voor bespreking en uiteraard is dan niemand of bijna niemand voor bespreking. Wat zij daarbij niet doet is weergeven van welke fracties eigenlijk wel en niet voor bespreking zijn.

In relatie tot de opvanglocatie in het Zeeheldenkwartier was het de commissievoorzitter die plotseling schriftelijke vragen ging stellen, dit is iets wat uiterst merkwaardig en zeer uitzonderlijk is en eigenlijk deze raadsperiode nog niet heeft plaatsgevonden.

Bij de commissievoorzitter valt thans te bezien wat zij eigenlijk gaat doen met gesprekken die zij wil gaan voeren waarbij dan niet duidelijk is vanuit welke positie zij gaat spreken en of zij dan in de commissie verslag van haar gesprekken gaat doen.

Bij de Haagse PvdA gemeenteraadsfractie is het helemaal een beetje vreemd want de meest grote haalbare meerderheid van de fractie staat achter wethouder Klijnsma en haar onderdeel van het collegebeleid en werkt uiteraard niet mee aan agendering in commissievergadering of gemeenteraadsvergadering maar plotseling gaat een delegatie van niet fractieleden van de PvdA fractie ergens op werkbezoek.

Wat dit werkbezoek moet en gaat opleveren is maar de vraag want op de digitale weg van de Haagse PvdAfractie viel te lezen dat iemand die het daar een beetje voor het melden heeft in eerste instantie tegen een besluit van de fractie was om iets te doen maar dat hij zich later bij het besluit heeft neergelegd en maar hoopte hoe er het beste van gemaakt kon worden.

Het is maar te hopen dat op korte termijn er een agendering in de commissie WDLY gaat plaatsvinden over een onderdeel van het collegebeleid welk bij wethouder welzijn aanwezig is.

Hoewel er een verschil is van invulling zijn inmiddels in Den Haag vier plekken ,in alfabetische volgorde Clingendael Schilderswijk Stationsbuurt en Zeeheldenkwartier, te vinden waar bewoners van mening zijn dat er iets gaat komen wat zij niet willen waarbij aanstaande woensdagavond het onderdeel Clingendael in de gemeenteraadscommissie waarbij de burgemeester aanwezig gaat zijn gaat worden besproken.

Zoals bij velen bekend heeft de Haagse PvdAgemeenteraadsfractie de keus gemaakt van kiezen voor de stad in plaats voor de buurt. Zo is en hoeft het niet opvallend te zijn dat het lijstje waar de Haagse PvdA
gemeenteraadsfractie tot op heden voor de stad heeft gekozen in plaats van voor de buurt bestaat uit in alfabetische volgorde Clingendael, Dibbetstraat en omgeving, Schilderswijk Stationsbuurt en Zeeheldenkwartier. Te verwachten is dat binnenkort ook onder meer de Volgelwijk gaat worden toegevoegd omdat de Haagse PvdAfractie geen zin heeft in veranderingen in het erfpacht systeem in Den Haag.

Dat de PvdA geen zin heeft in veranderingen in het systeem van erfpacht is afgelopen maandag naar buiten gekomen want toen hebben de fractievoorzitters van de college partijen VVD-PvdA en CDA een gesprek met het college gehad waarin het college naar voren heeft gebracht niets te zien in veranderingen in het erfpachtsysteem zoals onder meer door de Haagse gemeenteraadsfractie van deezesenzestig was voorgesteld. Uiteraard heeft het college niet met de niet collegefracties gesproken over hoe het college geen veranderingen in het erfpacht systeem wil want het college zoekt altijd op voorhand steun van de college fracties want het is niet voor niets dat wethouders steeds de fractievergaderingen van hun college fractie bijwonen en meedoen.