Thursday, May 05, 2005

5 mei 2005

Het is vandaag een feestdag maar waar het wel geen feestdag zal zijn is in de buurt van de welbekende Dibbetstraat waar de bewoners al vele jaren zich inzetten voor behoud van de woningen aldaar.

Van de wethouder Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen, afgekort wethouder ROSV, is bericht ontvangen dat hij niets ziet in de plannen van de bewoners, dit in tegenstelling tot zijn twee wethouderlijke voorgangers die wel voorstanders waren van de plannen van de bewoners. Nu jaren later komt een nieuwe wethouder en die veegt de plannen van de bewoners van de baan waarbij te verwachten is dat de collegepartijen wel het standpunt van de wethouder zullen volgen.

Met de twee nieuwe wethouders van Den Haag is wel wat zieligs aan de hand want ze zijn pas redelijk nieuw wethouder in Den Haag waarbij zij eigenlijk een beetje slachtoffer zijn van leedvermaak bij hun fracties. De ene wethouder is van de VVD en onlangs pas overgekomen uit Wassenaar, waarbij een fractievoorzitter nog naar voren bracht dat hij niet zat te wachten op een tuthola uit Wassenaar, en de andere wethouder is uit Rijswijk overgekomen.

Het geval wil dat om wethouder in Den Haag te zijn men in Den Haag moet wonen wat dan met zich meebrengt dat beide wethouders vanuit hun plaatsen met de verhuiswagen naar Den Haag moeten komen wat natuurlijk veel werk met zich meebrengt, nieuw huis nieuw behang etcetera enzovoorts.

Kijkend naar de tijd dat men voorbij de helft van de raadsperiode wethouder is geworden kan er eigenlijk best worden gekeken naar de mogelijkheid van ontheffing omdat de tijd niet helemaal de hele raadsperiodetijd is. Helaas voor hen willen de fracties van de VVD van wie de overgekomen wethouder uit Wassenaar is en de arbeidersfractie van wie de wethouder uit Rijswijk is niet meewerken aan ontheffing van verhuizing en is daar groot leedvermaak over de gedwongen verhuiswerkzaamheden van hun wethouders.

Soms worden dingen in relatie tot de gemeenteraad in commissieverband besproken waarna er blijkbaar geen bespreking meer in de gemeenteraad nodig is. Op sommige onderwerpen is dit een beetje vreemd. Zo ook bij het veelbesproken onderwerp over spreektijden bijcommissievergaderingen.

Het Presidium van de Haagse gemeenteraad had besloten om spreektijden veel korter te maken waardoor het kan ontstaan dat sommige raadsleden maar twee minuten en dertig seconden spreektijd in een hele vergadering van een commissie hebben. Hierover is wel gesproken niet maar niet in een vergadering van de gemeenteraad besloten maar het ziet er toch naar uit dat de nieuwe spreektijden zullen ingaan.

Bij het voorstel aangaande de nieuwe spreektijden waren ook andere voorstellen, zo was er ook het vorstel dat commissievoorzitters op cursus moesten gaan van hoe een vergadering van een commissie voor te zitten.

Het voorstel van de commissievoorzitters op cursus te sturen was vrij logisch omdat het met name de commissievoorzitters zijn die het moeilijk
vinden om voor te zitten want ze zitten eigenlijk niet voor maar naast de wethouder om die te verdedigen want de commissievoorzitters zijn zelf ook afkomstig van de collegepartijen. Het is dan niet onlogisch om te redeneren dat de commissievoorzitters niet bijster onafhankelijk en los een commissievergadering voorzitten.

Helaas hebben de commissievoorzitters gelijk goed aan zichzelf en slecht aan de commissie gedacht want bij een vergadering van de commissievoorzitters waren zij zeer in hun sas over zichzelf en vonden het niet noodzakelijk om op cursus te gaan terwijl het toch hartstikke goed was geweest als ze zelf wat bijgespijkerd hadden immers een bekende commissievoorzitter ging eens zo door het lint dat hij de voorzittershamer gewoon heeft kapot geslagen maar voor hem is er op cursus gaan niet bij want het was maar goed dat de gemeenteraad een reserve voorzittershamer kent anders hadden ze mooi zonder gezeten.

Vanmiddag gaat de burgemeester een festival op het Spuiplein openen. Wie ook wat gaat openen, naar men in de wandelgangen zegt, is de fractievoorzitter van de Haagse VVD gemeenteraadsfractie want nadat hij in de afgelopen weken tegenover de burgemeester twee keer geen punt maakte is hij zich aan het voorbereiden om in relatie tot het weiland aan de Wassenaarseweg wel een punt tegenover de burgemeester te gaan maken.

Aanstaande zondag keren in Scheveningen de schepen terug die deze week in race waren gegaan.